Soroš: Ljudi kao ja nisu krivi

Finansijska kriza nije uzrokovana delovanjem špekulanata. Drugim rečima, da bude jasnije, špekulanti su glasnici koji donose loše vesti, rekao je Džordž Soroš.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

18:16

Default images

"Vrlo sam zabrinut zbog stanja u Evropi. Evro je u procesu uništavanja Evropske unije. U određenoj meri, to se vecć i desilo, u smislu da je Evropska unija zamišljena kao dobrovoljna zajednica ravnopravnih država. Ova kriza ju je pretvorila u nešto potpuno drugačije: odnos poverioca i dužnika. A u finansijskoj krizi poverioci vode glavnu reč, tako da to više nije ravnopravan odnos. Sudbinu Italije, na primer, više ne određuje italijanska politika, već - dužnički odnos. To je ono što zapravo diktira politiku. " izjavio je milijarder Džordž Soroš.

Na pitanje kako komentariše dobro stanje na svetskim berzama, s obzirom na krizu, odgovorio je "Mi smo u onome što ja nazivam stanje daleko od ravnoteže, te zbog toga takva situacija ne može dugo da potraje", kaže Soroš.

Upitan da komentariše da li je ova ekonomska kriza zapravo opšta kriza zapadnog kapitalizma odgovorio je:

"Do sada je kapitalizam preživeo, uz veće poteškoće. Nadam se da će tako i nastaviti, ali sa manje poteškoća. Mislim da ne postoji alternativa globalnom kapitalizmu, ali kapitalizmu trebaju bolje institucije. "

Na pitanje šta učiniti s obzirom da je Evropa i dalje u dubokoj recesiji odgovorio je: "Pre svega, kriza evra je direktna posledica finansijske krize koja je započela 2007. godine u SAD.. Globalna kriza otkrila je te nedostatke evrozone, iako neki od njih nisu prepoznati ni danas. "

Upitan da komentariše tvrdnje da su finansijski špekulanti kao što je on zapravo krivi za krizu odgovorio je:

"Ne čude me takve tvrdnje. I ja sam spreman da odgovori na sve konkretne kritike. Uvek sam bio otvoren kada su u pitanju moje aktivnosti. Finansijska kriza nije uzrokovana delovanjem špekulanata, nego zbog vlasti koje su stvorile regulativu koja špekulantima omogućuje da rade to za šta ih se optužuje. Drugim rečima, da bude jasnije, špekulanti su glasnici koji donose loše vesti. "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: