Bil Gejts opet najbogatiji na svetu

Bil Gejts je posle pet godina ponovo na mestu broj jedan na listi najbogatijih ljudi na planeti, po Blumbergovom indeksu milijardera.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 17.05.2013.

09:47

Default images

Gejts (57) nije bio prvi na listi Blumbergovog indeksa milijardera od 2007. a njegovo bogatstvo procenjeno na 72,7 milijardi dolara poraslo je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Suosnivač giganta Majkrosofta sa sedištem u Redmondu u državi Vašington, ponovo je dobio titulu najbogatijeg čoveka pošto su akcije Majkrosofta koje su ove godine porasle 28 odsto, juče dostigle petogodišnji maksimum i to drugi put za nedelju dana.

Gejts je poklonio 28 milijardi svog bogatstva Fondaciji Bil i Melinda Gejts, jednoj od najbogatijih svetskih filantropskih organizacija osnovanoj pre 14 godina koju vode on i njegova supruga zajedno sa milijraderom Vorenom Bafetom.

Gejts je preuzeo vođstvo na listi najbogatijih od meksičkog tajkuna Karlosa Slima (73) kome su akcije njegove telekom kompanije America Movil pale za 14 odsto ove godine.

America Movil je najveći provajder za mobilne telefone na američkom kontinentu i pad akcija te kompanije je smanjio za oko tri milijarde dolara neto vrednost meksičkog telekom tajkuna.

Poznati investitor Voren Bafet je treći najbogatiji čovek na svetu sa imovinom vrednom 59,7 milijardi dolara, prema Blumbergovoj listi. Bafet je direktor konglomerata za investicije Beršajr Hatavej, sa sedištem u Omahi, u državi Nebraski.

Bafetova imovina je veća za oko 3,7 milijardi dolara od imovine Amansije Ortege Gaona, najbogatijeg čoveka Evrope.

Ortega (77) je suosnivač španske modne kompanije Inditeks grup, čiji je najpoznatiji brend lanac radnji Zara.

Neto vrednost osoba na Blumbergovom indeksu milijardera proračunava se svaki dan po zatvaranju finansijskih tržišta u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: