Turska otplatila dug MMF-u

Turska je otplatila celokupan dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji joj je prvi zajam odobrio pre više od 50 godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

16:49

Default images

Sada će zemlja početi da finansira poslovanje fonda, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu, naveli su turski zvaničnici.

"Nakon dugog perioda, Turska je otplatila sav dug MMF-u. Nadam se da će takav razvoj događaj biti pozitivan za našu zemlju", izjavio je turski premijer Tajip Erdogan, a prenela agencija Frans pres.

Centralna banka Turske je danas MMF-u isplatila poslednju tranšu zajma, vrednu 412 miliona dolara, čime je okončana serija kredita koje je fond Ankari odobrio od 1958.

Zamenik premijera Ali Babadžan rekao je novinskoj agenciji Anadolija da će Turska MMF-u uplatiti sredstva vredna pet milijardi dolara kako bi pomogla rad fonda. Babadžan je naveo da je Turska ostvarila ekonomski preokret tako što je rast privatnog sektora učinila prioritetom.

Turski javni dug je u periodu od četiri godine smanjen sa 46 na 36 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), dodao je zamenik premijera. Sa druge strane, članice EU u obavezi su da javni dug drže ispod 60 odsto BDP-a, ali mali broj njih u tome uspeva.

Turska je sada u mogućnosti da budžetske prihode investira u infrastrukturu, uključujući izgradnju trećeg aerodroma u Istanbulu, koji broji 15 miliona stanovnika, rekao je Erdogan.

Iako je privredni rast u Turskoj značajno usporio prošle godine, on je ipak iznosio 2,2 odsto, nakon 8,8 odsto iz 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: