Ipak se okreće: Tonu Guči, Svoč, LV

Nakon dvogodišnjeg dinamičnog rasta, luksuzne marke poput "Luja Vitona", "Gučija", ili švajcarskog Svoča, poslednjih meseci beleže usporavanje rasta prodaje.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

15:45

Default images

Prema oceni stručnjaka, glavni uzrok usporavanja prodaje luksuznih brendova nalazi se u smanjenju tražnje u Evropi pogođenoj krizom, uprkos prilivu stranih turista raspoloženih za šoping u luksuznim radnjama, ali i u opadanju potrošnje kineskih klijenata, piše francuski list 20 minit.

Od 2010. godine ovaj sektor imao je snažan rast, tako da su prihodi i profit luksuznih modnih kuća rasli i za 30 odsto godišnje.

Prvi znaci usporavanja pokazali su se u drugoj polovini 2012, pre svega kod najveće svetske modne kuće "Luj Viton", čije godišnje vrednosti prodaje dostižu 7,5 milijardi evra i koja je glavni motor rasta grupacije LVMH, ali i kod "Gučija" (koji posluje u okviru grupe PPR), čiji godišnji profit iznosi polovinu onog koji "Luj Viton" ostvaruje.

Tendencija usporavanja rasta potvrdila se i u prvom tromesečju 2013.

Grupa LVMH u svom najznačajnijem sektoru "Moda i predmeti od kože" još od početka 2010. beleži rast od svega tri odsto.

Grupa PPR je u prvom kvartalu ove godine ostvarila prihode ispod očekivanog nivoa, zbog usporavanja rasta marke "Guči", kao i Botega Venete.
Najveći proizvođač satova u svetu, švajcarski Svoč (Swatć), takođe više ne očekuje stope rasta od 12, 20 ili 30 odsto, već za 2013. predviđa porast od pet do 10 odsto.

Satovi su najviše cenjeni kod Kineza, koji učestvuju sa jednom trećinom u ukupnoj kupovini luskuzne robe u svetu, međutim, usled uvođenja antikorupcijskih mera u Kini, koje ograničavaju vrednost luskuznih poklona, i kod ovih klijenata zabeleženo je usporavanje rasta potrošnje.

Prodaja luskuznih prozivoda nma globalnom nivou nazadovala je u 2009. sa ekonomskom krizom, da bi blago porasla 2010, a potom u 2011. doživela pravi bum, sa stopom rasta od 20 odsto.

U 2012. došlo je do usporavanja stope rasta (+12 odsto), i prema očekivanjima stručnjaka, u 2013. njena vrednost bi mogla biti 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: