Nemača: Inflacije sve niža

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u aprilu na najniži nivo u poslednje dve i po godine pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2013.

14:48

Default images

Troškovi života u Nemačkoj uvećani su ovog meseca za 1,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 1,4 odsto iz marta, navodi se u preliminarnim podacima Saveznog zavoda za statistiku, Destatisa, prenosi agencija Frans pres.

Poslednji put je stopa inflacije na godisnšnjem nivou bila tako niska u septembru 2010. Na mesečnom nivou, indeks potrošačkih cena (CPI) pao je u aprilu za 0,5 odsto u odnosu na mart.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HICP), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), inflacija je u Nemačkoj ovog meseca usporila na 1,1 sa 1,8 odsto iz marta, navodi Destatis.

ECB smatra da postoji cenovna stabilnost ako rast HICP-a iznosi blizu, ali ispod dva odsto. Preliminarni podaci o inflaciji dobijeni su na osnovu podataka o CPI u šest od 16 nemačkih pokrajina. Konačni podaci, zasnovani na statisitci iz svih 16 pokrajina, biće objavljeni 14. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: