Grčka otpušta 15.000 loših radnika

Grčka Vlada se priprema da otpusti 15.000 radnika, kako bi na njihovo mesto mogle da dođu mlađe snage.

Svet

Izvor: Al Jazeera

Utorak, 16.04.2013.

19:28

Default images

Otpuštanje 15.000 radnika u javnom sektoru do kraja godine deo je dogovora koji su grčke vlasti postigle sa međunarodnim kreditorima. Takođe, deo je kontroverznog paketa ekonomskih reformi na kojima su predstavnici Trojke insistirali.

Razlozi za otpuštanje radnika, koje su kreditori naveli, jesu njihova neefikasnost, rasprostranjena korupcija i kritike iz privatnog sektora. U ovom sektoru, naime, stopa nezaposlenosti je rekordno porasla, a javni službenici su do sada prolazili gotovo netaknuti.

"Uvek me iznenađivalo to što je u zemlji sa tako visokom stopom nezaposlenosti među mladima, trenutno višom od 60 posto, hiljadama i hiljadama obrazovanih mladih ljudi u očajničkoj potrazi za poslom, ova tema uvek bila tabu. Veoma sam zadovoljan što je Vlada spremna sada napraviti iskorak“, kazao je Poul Thomsen, šef Misije MMF-a u Grčkoj.

Sindikati protiv, javnost podeljena

Radnici će napustiti firme putem dobrovoljnog penzioniranja.

"Ovo nije žrtovanje ljudi, kao što to neki tvrde. Moramo se osloboditi osoba sa kriminalnom prošlošću i zameniti ih mladim i sposobnim ljudima. Tako ćemo odgovoriti na zahteve grčke javnosti, koja od nas traži kvalitetniji javni sektor“, kaže grčki premijer Antonis Samaras.

Sindikati neće ni da čuju za ovo.

"Ovakva politika šteti celokupnom društvu, svim građanima. Zahtevamo da Vlada poštuje Ustav, koji štiti prava javnih službenika. Takođe, štiti nezavisnost javnih službi, koje ne bi trebalo da udovoljavaju željama političara“, kaže Kostas Tsikrikas iz Konfederacija grčkih javnih službenika.

No, mišljenje javnosti je podeljeno.

"Ko god ne radi svoj posao ili je prekršio zakon, treba da ode. Lenji moraju otići. Ako plaćamo poreze, želimo i adekvatne usluge. A one često nisu takve“, kaže pezionerka Maria.

Vlada je već ukinula mnoge povoljnosti koje su javni službenici imali. Stoga njen poslednji potez garantuje da Grčkoj predstoji vruće sindikalno proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: