Kipar: Banke, podne, puške i 300€

Kiparske banke biće otvorene danas u podne nakon dvonedeljne pauze, a poslednje pripreme i dovoženje novca obezbeđuju jake naoružane policijske snage.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.03.2013.

09:13

Default images

Posle ekonomskog potresa na ostrvu koji ih je natera da danima iz bankomata podižu najviše 100 evra, građanima Kipra će biti omogućen novi dnevni limit - 300 evra.

Mnogi Kiprani su jutros pohrlili ka bankama, nadajući da će biti otvorene u uobičajenih 8:30, ali su zaustavljeni ispred vrata, gde su parkirana blindirana vozila za prevoz novca i policijski džipovi.

Jutros je na ulicama Nikozije mirno, mada je, prenose agencije, naoružana policija u pripravnosti da interveniše. Strahuje se od stampeda na banke oko podneva, s obzirom na to da protesti Kiprana ne prestaju.

Sinoć je na stotine ljudi, kako je izvestio Rojters, protestovalo ispred predsedničke palate, uzvikujući da neće da plaćaju, da ne duguju ništa. Jake policijske snage i pripadnici privatne bezbednosne kompanije G4S sinoć su obezbeđivale transport keša pristiglog u centralnu banku.

Skoro dve nedelje, od kada je Kipru odobren evropski paket pomoći, a zatim u nekoliko navrata menjan, banke su bile zatvorene jer su štediše pohrlile da podignu novac iz banaka kojima je pretilo drastično oporezivanje.

Prvobitne mere oporezivanja depozita su donekle ublažene, ali su druga striktna ograničenja novca nametnuta.

Osim što će im dnevno podizanje novca biti ograničeno na 300 evra dnevno, Kiprani neće moći da unovčuju čekove. Trošak putem debitnih i kreditnih kartica limitiran je na 5.000 evra.

Isti iznos je određen kao gornji limit transakcija sa drugim zemljama, a Kiprani koji putuju u inostranstvo moći će da ponesu svega 1.000 evra.

Sva plaćanja iznad 200.000 evra ubuduće će morati da odobri specijalno uspostavljen komitet. Izuzetak su jedino kiparska vlada i centralna banka.

Kipar je prva članica evrozone u kojoj je uvedena kontrola transfera novca, čime je, ocenjuju analitičari, narušen jedan od osnovnih principa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: