Kipar: Ograničiti iznošenje novca

Kiparska centralna banka uvela je niz restrikcija u bankarskom sektoru da bi sprečila odliv kapitala kada se ponovo otvore banke.

Svet

Izvor: Beta, AFP

Sreda, 27.03.2013.

18:10

Default images

Banka će ograničiti virmane u inostranstvo na 5.000 evra mesečno po osobi, a putnici koji odlaze sa ostrva neće moći da iznesu više od 3.000 evra u gotovini, javili su kiparski mediji.

Zvanična potvrda ovih mera nije još data. Sve banke na Kipru zatvorene su od 16. marta u strahu da ne nastupi navala na banke kada je Kipar dobio plan za spasavanje uz to da mora drastično da restrukturiše svoj bankarski sitem i da uvede poreze na štedne uloge.

Predviđeno je da će banke ponovo biti otvorene sutra, ali postoji mogućnost da se odloži otvaranje dve glavne banke - Banke Kipra, čiji će računi veći od 100.000 evra podleći visokom porezu, i Laiki banka koja će biti zatvorena.

Komitenti kiparskih banaka neće moći da inkasiraju čekove u gotovom, što mnogi čestorade na ostrvu, ali će moći da ih deponuju na svoje račune.

Iznos komercijalnih transakcija neće biti ograničen pod uslovom da firme mogu da dokažu da se odnosi na njihove redovne aktivnosti. Neće biti neophodno podnositi dokaze za transakcije ispod 500 evra.

Firme će moći takođe da plaćaju svoje zaposlene u inonstranstvu a osiguravajuće kuće da isplaćuju odštete bez ograničenja. Stanovnici Kipra moći će da plaćaju troškove svoje dece koja studiraju u inostranstvu u visini od 10.000 evra svaka tri meseca.

Restrikcije će biti primenjive na sve račune, isplate i virmane u svim valutama, sa izuzećem diplomatskih predstavništava, navode mediji.

Ova uredba važiće najmanje nedelju dana, dok se situacija ne stabilizuje, rekao je jedan zvaničnik za agenciju AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: