Otpušten direktor Banke Kipra

Guverner kiparske centralne banke Panikos Demetrijades otpustio je izvršnog direktora najveće banke na ostrvu, Banke Kipra, Janisa Kiprija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

12:18

Default images

Kipriju je uručen otkaz prema instrukcijama takozvane "trojke" kreditora (EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda), javila je Kiparska novinska agencija (CNA).

CNA navodi da je odlazak Kiprija naložen kao deo plana restrukture Banke Kipra u okviru sporazuma o kreditu pomoći, koji uključuje i pripajanje ostataka banke Laiki, druge po veličini na Kipru, Banci Kipra.

Demetrijades je rekao da će, prema sporazumu sa kreditorima, deponenti Banke Kipra sa depozitima vrednijim od 100.000 evra postati akcionari banke, koja će dobiti novu upravu.

Uručenje otkaza Kipriju dolazi samo dan nakon što se on, u sedištu banke Kipra, obratio stotinama zaposlenika koji su bili besni zbog toga što je centralna banka imenovala upravnika za restrukturistanje u Banci Kipra, pre nego što je njena uprava o tome informisana.

Upravni odbor banke je juče odbacio ostavku predsednika Andreasa Artemisa i još četiri člana odbora.

Sve banke na Kipru zatvorene su već 12. dan, a njihovo ovaranje predviđeno je za sutra, kada budu uspostavljene kontrole koje treba da spreče masovni odliv kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: