Kipar: Porez na depozite i do 40 %

Depoziti u kiparskim bankama na kojima se nalazi više od 100.000 evra mogli bi biti oporezovani stopom od oko 40 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

12:17

Default images

Taj procenat novca sa računa bio bi pretvoren u deonice banaka, rekao je za britanski javni servis Bi-Bi-Si kiparski ministar finansija Mihalis Saris.

Saris je potvrdio da depoziti sa manje od 100.000 evra neće biti pogođeni, javlja Bi-Bi-Si.

"Tačan procenat... još nije odlučen, ali biće velik", rekao je ministar. Konačna cifra zavisiće od odluke vlade na koji način će zaštititi penzije.

Saris je takođe potvrdio da će sve kiparske banke ostati zatvorene do četvrtka, a da će, po njihovom otvaranju, biti uvedene kontrole kapitala, koje će ograničiti količinu novca koju će ljudi moći da podižu sa računa. Te kontrole biće najoštrije u dve najveće banke, Banci Kipra i Laiki, i postojaće sve dok se bankarski sektor ne stabilizuje, rekao je ministar.

"Očekujemo da će doći do određenog odliva sredstava kada banke budu ponovo otvorene, ali verujemo da će se, kada u narednim nedeljama pomoć EU počne da pristiže, poverenje vratiti", smatra Saris.

Banke na Kipru zatvorene su od 15. marta, a njihovo otvaranje očekivalo se nakon što je Nikozija sa međunarodnim kreditorima postigla sporazum o kreditu pomoći vrednom deset milijardi evra.

Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Narodna banka Kipra (Laiki), biće ugašena, što će omogucćiti štednju od 4,2 milijarde evra, a male štediše biće zaštićene i njihovi ulozi prebačeni u Banku Kipra, koja će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti zamrznuti i upotrebljeni za otplatu dugova i dokapitalizaciju, da bi gubici deponenata potom bili pretvoreni u akcije banke.

Brojni deponenti, od kojih su većina bogati Rusi, neće imati pristup svojim sredstvima većim do 100.000 evra dok restrukturisanje u bankama ne bude završeno.

Iako je ekonomija Kipra relativno mala, mnogi analitičari bili su zabrinuti da bi kriza iz te zemlje mogla da se proširi na druge privrede u problemima, kao što su Španija i Italija.

Pored toga, verovalo se da bi eventualni izlazak Kipra iz evrozone doveo do gubitka poverenja širom evropske monetarne unije i nagnao investitore da se povuku iz drugih problematičnih zemalja, kao što je Grčka.

Sada izgleda da će Kipar ostati u evrozoni, iako će morati da prevaziđe brojne prepreke u pokušaju da se oporavi od krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: