Koliko je Kina zaradila na zemlji?

Kineske vlasti zaradile su gotovo pet biliona dolara prodajom zemlje koju su kupile od poljoprivrednika, navode vodeći kineski ekonomisti.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

09:41

Default images

U vreme kada Kina prolazi kroz veliki proces urbanizacije, konfiskacija ruralnog zemljišta izavala je brojne proteste izazivajući zabrinutost vladajuće Komunističke partije, koja korupciju i socijalne nemire smatra najvećim pretnjama.

Prema kineskim zakonima, država može da plati kompenzaciju u vrednosti i do 30 puta većoj od vrednosti zemljišta koje kupuje, ali u praksi vlasti isplaćuju znatno manje sume, ili ih ne isplaćuju uopšte, da bi potom zemlju prodavale graditeljima po mnogo višim cenama.

Ekonomista Razvojno-istraživačkog centra pri kineskom Državnom savetu, Vu Đingljen, rekao je da su neke vladine agencije zaradile, prema konzervativnim procenama, oko 30 biliona juana od razlike na cenama zemljišta tokom kampanje urbanizacije u poslednjoj deceniji.

Trideset biliona juana odgovara vrednosti od 4,8 biliona dolara prema trenutnom deviznom kursu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: