Kipar: Banke zatvorene do četvrtka

Kiparska centralna banka saopštila je da će sve banke ostati zatvorene do četvrtka, 28. marta, uprkos ranijoj odluci banaka da šaltere otvore u utorak.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2013.

23:00

Default images

Kiparske banke su zatvorene nedelju dana zbog velike navale štedišta koji su želeli da podignu novac u strahu od propasti banaka.

Banke su najpre donele odluku da otvore sutra šaltere. Ovaj potez je usledio posle sastanka ministara finansija EU u Briselu na kojem je postignut dogovor sa Vladom Kipra o nastavku davanja kredita od 10 milijardi evra za pomoć kiparskim bankama koje su "u crvenom" jer imaju obezvređene grčke obveznice.

Međutim, ministar finansija Kipra naredio je da šalteri ipak budu zatvoreni do četvrtka, javlja AP.

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske trojke - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, prema kojem će jednokratno biti oporezovani bankarski ulozi veći od 100.000 evra, dok će zauzvrat Kipar nastaviti da dobija međunarodnu pomoć za ozdravljenje banaka.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da je na Kipru nastavljena otimačina. Predsednik Putin ipak spušta loptu izjavom da će podržati napore EU da se prevaziđe kriza.

O čitavom problemu oglasila se i Kiparska pravoslavna crkva, koja je ocenila da bi mogla da izgubi više od 100 miliona evra, u okviru sporazuma sa međunarodnim kreditorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: