Belgija: 30 % skuplje povrće

Zbog neoubičajeno hladnog početka proleće i duge zime povrće će u Belgiji poskupeti do 30 odsto, ocenjuju tamošnji stručnjaci za poljoprivredu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2013.

14:15

Default images

"Povrće, kao što su rotkvice, karfiol, spanać, ovog proleća će biti do 30 odsto skuplje zbog loših klimatskih uslova poslednjih dana", navodi belgijski list Najnovije vesti.

Predstavnici belgijskih poljoprivrednika kažu da je letina, koju su belgijski ratari zasejali pre dve nedelje kad su to vremenske prilike dozvoljavale, potpuno propala. "Gubitak mora da bude nadoknadjen rastom cena proizvoda objašnjavaju", navode oni.

Procenjuje se da će krompir poskupeti za rekordnih dest odsto, ali stručnjaci objašnjavaju da se to neće osetititi u cenama pomrita po restoranima zbog postojećih zaliha. Prognozira se rast cena zelene salate za 25 procenata, a spanać, rotkvica i karfiola za 30 odsto.

Voće ne bi trebalo ozbiljnije da poskupi, osim jagoda od 10 do 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: