U SAD zarađuju milione od škriljaca

Zahvaljujući novoj metodi eksploatacije nafte i prirodnog gasa iz škriljca, u Sjedinjenim Državama je zavladala nova naftna groznica, piše Blic.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2013.

13:47

Default images

Kako je gradić u Severnoj Dakoti postao “Saudijska Amerika”: Svake nedelje 12 novih milionera

U Teksasu, Vajomingu, Montani i Ohaju zavladao je pravi bum hidrauličnog razbijanja škriljca pomoću mešavine hemikalija i vode (tzv. “freking”), pa je proizvodnja nafte u SAD, prvi put posle 20 godina, premašila sedam miliona barela dnevno.

Amerika je na putu da stekne energetsku nezavisnost i za pet godina preuzme vođstvo nad Saudijskom Arabijom kao najveći proizvođač nafte na svetu u poslednjih deset godina.

Severnu Dakotu, koja leži iznad formacije Baken - zahvata površinu od 518.000 kvadratnih kilometara i sadrži ogromne rezerve nafte, koje su dostupne tek odnedavno zahvaljujući frekingu - lokalno stanovništvo naziva “Kuvajtom u preriji”, mada se još štipkaju jer ne mogu da veruju da ih je zadesila takva sreća.

Zahvaljujući kompanijama koje kupuju licence za eksploataciju minerala ispod zemlje, koja generacijama pripada farmerskih porodicama, ovde se svake nedelje pojavi po 12 novih milionera.

Gradovi Viliston (14.716 stanovnika) i Stenli (4.000 stanovnika), međusobno udaljeni oko 120 kilometara, nalaze se u epicentru ovog buma.

Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, peskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. Tehnika hidrauličnog razbijanja škirljca ovde se primenjuje već pet godina, ali je u proteklih 18 meseci poprimila zapanjujući zamah.

"Nemamo nezaposlenih, ekonomija cveta i mi bitno doprinosimo da Amerika postane energetski nezavisna", kaže Arden Tompson (68), jedan od novopečenih barona nafte u Severnoj Dakoti.

Iako odbija da kaže koliko je tačno zaradio, on priznaje da je postao multimilioner. Prosečan naftni izvor donosi zaradu od 50.000 do 100.000 dolara mesečno od licence za eksploataciju nafte. Jedan rančer je prošlog meseca primio ček od neverovatnih milion dolara.

"U njegovom vlasništvu se nalazi velika površina zemlje. Što više bušotina bude, to će moji čekovi biti veći. Kupujem nekretnine i osnivam investicioni fond da bih obezbedio decu i unuke", kaže Arden Tompson.

Širom Severne Dakote trenutno ima 9.000 naftnih izvora, a očekuje se da će ih ove godine biti još 2.300 novih.

Tim Stod (45), koji radi na bušotini 14 sati dnevno, sa pet dana pauze, prošle godine je zaradio 100.000 dolara.

"Kompanija mi je obezbedila besplatan smeštaj. Ovde se teško radi i nema žena, ali može dobro da se zaradi. Nemate šta drugo da radite, osim da pijete. Ali, ne žalim se. Teško radim, zarađujem i pomažem svojoj zemlji. Ovo je pravi američki san", kaže on, dok se odmara u “Fajer spot” baru.

Inače, škriljci su pronađeni i u Srbiji u Aleksincu. Njihova ekosploatacija ostavlja ekološke posledice pa se još vodi rasprava da li treba da radimo na dobijanju nafte iz njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: