Stariji moraju da produže radni vek

Nemačka kancelarka Angela Merkel zahteva da različite generacije ljudi u Nemačkoj imaju više odgovornosti jedni prema drugima.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.03.2013.

16:46

Default images

Kancelarka najavljuje i produžetak radnog veka.

"Stariji će morati da produže svoj radni vek, pošto će s penzijom, pred sobom imati jednu veoma dugu životnu fazu, u kojoj će, takođe, moći da oblikuju svoj život. Ranije toga nije bilo", rekla je Merkelova, ocenivši da je to jedan od razloga za povećanje starosne dobi penzionisanja na 67 godina.

Ona je, takođe, naglasila da je, upkos jasnom poboljšanju stanja, nužno da se obezbedi još više radnih mesta za one koji imaju preko 60 godina.

Merkel je govorila i o mladim ljudima, naglasila brigu za svakog pojedinačnog mladog čoveka i podsetila na dogovor savezne države i pokrajina o smanjenju na pola broja onih mladih koji su prekinuli školovanje i ostali bez mature.

Merkelova će u ponedeljak u Langenfeldu posetiti jednu kuću, u kojoj živi više generacija i u mestu Bad Krojcnah se upoznati s projektom suživota više generacija "WohnArt".

Na to putovanje Merkelova, kako je rekla, ide, kako ne bi, kada je reč o zakonima, mislila samo teoretski, nego da se lično susretne sa ljudima.

"Generacije penzionera imaju još jedno duže vreme pred sobom, u kome mogu biti zaposleni, brinuti se o porodicama i počasno angažovati", smatra Merkelova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: