Ograničenje ugrožava interese VB

Premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio je da plan EU da ograniči bankarske bonuse ugrožava nacionalne interese njegove zemlje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2013.

15:11

Default images

Premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio je danas da plan Evropske unije da ograniči bankarske bonuse ugrožava nacionalne interese njegove zemlje, a Banka Engleske (BoE) je navela da novi propisi neće primorati bankare da preduzimaju manje rizika.

Britanija je bila izolovana na jučerašnjem sastanku ministara finansija EU u Briselu i nije uspela da ublaži predložene propise o ograničavanju bonusa u bankama, što je mera koja bi mogla da ugrozi dominantan položaj Londona kao globalnog finansijskog centra, prenosi Rojters.

"Važni su nacionalni interesi Britanije. Mi smo odgovorni za 40 odsto finansijskih usluga u EU... i želimo da osiguramo da medjunarodne banke i ubuduće imaju sedišta u Britaniji", rekao je Kameron.
Zvaničnik BoE, Endrju Bejli, takodje je kritikovao planove EU.

"Ogranicenje bonusa će dovesti samo do toga da će fiksni deo plata bankara porasti, pa će biti teže smanjiti primanja u slučaju grešaka ili krize, čime se smanjuje motivacija bankara da razmišljaju na duži rok", ocenio je on.
Međutim, Bejli i guverner engleske centralne banke, Mervin King, umanjili su dugoročni uticaj propisa o bonusima na poziciju Londona kao finansijskog centra. Veću pretnju predstavljaju odredjene banke koje su još uvek prevelike da bi bile zatvorene ako dospeju u probleme, rekao je King.

"Ako ne uspemo da rešimo problem banaka koje su 'prevelike da bi propale', u svetu će biti samo dve zemlje koje će imati velike bankarske sektore, SAD i Kina, jer su njihove ekonomije toliko velike da njihovi poreski obveznici mogu da priušte da spase sistem", smatra King.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: