Novi porez naterao Kineze na razvod

Kineski bračni parovi su nagrnuli u centre za sklapanje braka da bi podneli zahteve za razvod kako bi izbegli plaćanje novog poreza.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.03.2013.

13:00

Default images

Taj porez se plaća prilikom prodaje kuća i stanova i uvela ga je vlada da bi sprečila špekulacije s imovinom, objavio je list Šangaj Dejli.

U bračnom centru distrikta Džabei u Ssangaju, matičar je razveo rekornih 53 para u samo jednom danu ove nedelje, što je po jedan par na svakih pet inuta, pošto su bračni drugovi navalili da se razidju kako bi zaobišli plaćanje poreza na kapitalnu dobit od prodate imovine.

Slične scene se mogu videti i u drugim kineskim gradovima kao Vuhan, Nandjing i Ningbo gde su se parovi odlučili na brze neosporavane razvode koji koštaju samo nekoliko juana, a omogućiće im znatnu uštedu od prodaja.

Kineska centralna vlada je u petak donela nove propise kako bi dovela red u cene nepokretnosti, uključujući i placjanje poreza na kapitalnu dobit od 20 procenata prilikom prodaje stambene imovine.

Medjutim, rupa u zakonu omogućava parovima sa dve kuće koji se razvedu i stave obe kuće na ime jedne osobe, da prilikom prodaje te imovine ne plaćaju porez pod odredjenim uslovima. Nakon toga oni se normalno mogu ponovo oženiti, ako još budu hteli, piše list.

Medju parovima koji su došli da se razvedu najmanje u jednom slučaju je bila i jedna trudnica, kod koje se stomak jasno video.

"Ona mi je rekla da je došla da bi izbegla gubitke prilikom transakcija i ja nisam mogao ništa da kažem", rekao je listu matičar gradskog distrikta Jangpu. On je dodao da je svim razvedenim parovima rekao da dodju kod njega kada budu želeli da se opet uzmu, preneo je AFP.

Gradske vlasti Šangaja su potvrdile da je uvedeni porez na kapitalnu dobit izazvao masovnu pojavu razvoda, ali su odbile da saopšte podatke o broju razvoda, preneo je list.

Jedan zvaničnik je, medjutim, upozorio žene da budu oprezne jer bi neki neverni muževi mogli na ovaj način doći do trajnog razvoda bez ikakvih obaveza i budućih alimentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: