EU: Španiji ne treba više novca

Španiji po svoj prilici neće biti potreban dodatni novac iz Brisela da popravi situaciju u finansijskom sektoru, saopštila je Evropska komisija.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.03.2013.

20:58

Default images

Španija je već primila 41,4 milijarde evra za pomoć bankama posrnulim nakon kolapsa sektora nekretnina iz 2008.

Španija je prošle godine od partnera iz evrozone osigurala kredit "težak" do 100 milijardi evra da bi spasila banke koje su se našle na kolenima zbog ogromnog nivoa nenaplativih kredita, prenela je agencija Frans pres.

Španija je, u okviru kredita pomoći, primila dve tranše ukupne vrednosti 41,4 milijarde evra, čime su dokapitalizovane banke i formirana takozvana "loša" banka, Sareb, u koju su prebačeni rizični zajmovi.

"Za sada ne postoji razlog za novu isplatu", navela je Komisija u izveštaju o programu pomoći španskim banakama, dodajući da je potreban snažan i uverljiv poslovni plan za Sareb, za koji se smatra da će preuzeti loše kredite i imovinu ukupne vrednosti 55 milijardi evra.

Gotovo polovina novca iz Brisela, 18 milijardi evra, otišla je u jednu banku, BFA-Bankija, koja je nacionalizovana prošle godine da bi izbegla bankrot zbog previše loših kredita.

Madrid je, u zamenu za kredit pomoći, obećao da će rešiti probleme u svom finansijskom sektoru, u vreme kada se takođe bori da spusti budžetski deficit do nivoa prihvatljivih u EU. Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja obećala je da će spustiti javni deficit na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, kao i na 2,8 odsto u 2014.

Španija je prošle godine spustila budžetski deficit na 6,74 sa 9,4 odsto BDP-a iz 2011, što je ipak bilo ispod ciljnih 6,3 odsto, koliko je Madrid dogovorio sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: