Kinezi uništili tone Ikeinih kolača

Kineske vlasti saopštile su da su uništile skoro dve tone čokoladnih kolača koje je uvezla švedska Ikea.

Svet

Izvor: Beta, AP

Utorak, 05.03.2013.

13:52

Default images

To je Kina uradila pošto je ustanovljeno da te poslastice ne ispunjavaju standarde kvaliteta hrane.

Portparolka Ikee rekla je da su kolači uništeni u novemberu i decembru, ali da je glavna kancelarija kompanije to saznala juče. U Šangaju je uništeno 1,872 kilograma kolača od čokolade i badema koje je uvezla Ikea zbog povišenog nivoa koliformnih bakterija.

Vlasti u Šangaju navele su ove nedelje da su među destinama proizvoda uništenih u poslednjoj inspekciji kvaliteta i krem sir proizvodjača Kraft i 2,7 tona čokolade Nesle (Nestle).

Inspekcije hrane u Kini pojačane su poslednjih godina posle niza skandala zbog falsifikovanja brendova i nekvalitetne robe. U decembru je oktkriveno da su snabdevači lanca brze hrane KFC prekršili pravila o lekovima za piliće, zbog čega je znatno opala prodaja.

Ikea povlači sporne kolače

Ikea je saopštila da će iz svojih kafeterija u 23 zemlje povući kolače u kojima su kineske sanitarne vlasti pronašle koliforne bakterije, koje su obično prisutne prilikom fekalne kontaminacije.

Predstavnici Ikee potvrdili su za AFP da je kompanija ovakvu odluku donela pošto su kineski carinici bacili 1.800 čokoladnih kolača Čokladkrokant sa bademom i karamel kremom, zaplenjenih u Šangajskoj luci u novembru.
Ikeu je nedavno zadesio skandal sa konjskim mesom u æuframa (Beta/AP)
Potparol Ikee Ilva Magnuson je podvukla da nivo koncentracije bakterija ne predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje ljudi.

"Postoje indicije da je nivo otkrivenih bakterija nizak, ali mi moramo da utvrdimo tačne brojke kako bismo saznali šta se tačno desilo", dodao je Magnuson.

Krajem februara Ikea je povukla iz 25 zemalja prodaju ćufti mesa na čijim pakovanjima nije bilo označeno prisustvo konjetine.

Prehrambeni proizvodi su tokom poslovne 2011-2012, koja se završava krajem avgusta, imali udela od 4,7 odsto u vrednosti od 1,3 milijardi evra u ukupnom poslovanju Ikee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: