Majkrosoft duguje 1 mlrd. $ Danskoj

Danska traži da joj Majkrosoft isplati milijardu dolara poreskog duga, javljaju mediji u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

20:19

Default images

Danske poreske vlasti pregovaraju sa Majkrosoftom u vezi sa neplaćenim porezom koji se odnosi na preuzimanje danske softverske kompanije Navižn (Navision) za 1,88 milijardi dolara 2002. godine, prenosi danski javni servis DR.

Poreske vlasti Danske tvrde da je Majkrosoft potom po značajno nižoj ceni prodao prava na Navižnov uspešan softver za planiranje biznisa, svojoj ćerki firmi u Irskoj. Danska sada zahteva isplatu 5,8 miliona kruna (nešto više od milijardu dolara) poreskog duga sa kamatama na tu transakciju.

Predstavnik Majkrosofta u Danskoj odbio je da komentariše te navode.

Danska vlada je u februaru predložila da se stopa poreza na dohotak preduzeća postepeno smanji sa 25 na 22 odsto. Najniža stopa na isti porez u Irskoj je 12,5 odsto, u zavisnosti od tipa biznisa.

Nedavna analiza vlade Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da su američke multinacionalne kompanije 2008. godine 43 odsto svog profita u inostranstvu, prijavile u poreskim rajevima poput Bermuda, Irske, Luksemburga, Holandije i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: