Francuska: Evro je previše jak

Francuski ministar za oporavak industrije Arno Montebur smatra da Evropska centralna banka (ECB)ne čini ništa da pospeši privredni rast i suzbije nezaposlenost.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 04.03.2013.

16:02

Default images

Ministar Montebur je i u proteklih nekoliko meseci u više navrata oštro kritikovao ECB, a u nedeljnom razgovoru za radio “Europe 1” ponovo je pozvao banku da interveniše na deviznim tržištima, uprkos sporazumu čelnika G20 iz februara da će se suzdržati od pritiskanja vrednosti valuta radi pomoći privredi i od ciljanja kursa radi jačanja konkurentnosti.

"Naši konkurenti u svetu koriste kurseve", kazao je Montebur, izdvajajući primjer Japana i Kine. "Tražim od predsednika ECB-a Marija Dragija da nam da oružje za borbu u neravnopravnom procesu globalizacije", dodao je on.

Montebur je utvrdio da je evro "previše skup" i da šteti privredi jer čini izvoz nekonkurentnim. Evrozoni je potrebna slabija valuta, naglasio je francuski ministar, napomenuvši da bi "normalni" kurs evra prema dolaru treblao da iznosi oko 1,1 dolara odnosno 1,15 dolara za evro, a ne oko 1,3 dolara za evro koliko trenutno iznosi.

Montebur je ujedno pozvao ECB da uloži veće napore kako bi podstakla rast i suzbila nezaposlenost.

"ECB je neobično pasivna u razdoblju u kojem nam je potreban njen angažman", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: