Monetarno labavljenje nije lek

Guverner Banke Engleske (BoE) Mervin King upozorio je da monetarno labavljenje nije svemogući lek za ekonomiju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

20:20

Default images

On odbacuje istovremeno strahovanja oko globalnog valutnog rata, u vreme kada je Tokio na meti kritika zbog nedavnog pada jena.

Komentari odlazećeg guvernera BoE usledili su nakon što su ta banka i centralne banke u Japanu, SAD i Evropi pokrenule mere ublažavanja monetarne politike u cilju podsticanja privrednog rasta u vreme globalnog ekonomskog usporavanja, prenosi agencija Frans pres.

"Oslanjanje samo na monetarne stimulanse nije nikakav lek. Kako vreme prolazi, potrebne su sve veće i veće doze stimulacija", rekao je King u govoru pred Japanskom bankarskom asocijacijom u Tokiju.

Guverner je napomenuo da, iako monetarna politika može da postigne mnogo toga, ona ne može da se izbori sa ogromnim državnim dugovima, niti da reši strukturne probleme u ekonomiji, kao šo je starenje stanovništva, koje utiče na javne finansiije širom sveta.

London, Tokio i Vašington se bore da ograniče rast javnih dugova, istovremeno pokušavajući da podstaknu privredni rast.

Bonitetna agencija Mudis (Moody's) je u petak skresala vrhunski kreditni rejting Britanije, navodeći kao razlog slab privredni rast i visok nivo javnog duga. U okviru kvantitativnog labavljenja u toj zemlji, BoE kreira novac koji se koristi za kupovinu sredstava kao što su vladine i korporativne obveznice, u cilju podsticanja kreditiranja i time ekonomske aktivnosti.

King je odbacio strahovanja oko globalnog valutnog rata, nakon oštrih kritika na račun Tokija, zbog monetarne politike koja je spustila vrednost jena u cilju ostvarivanja prednosti u trgovini.

"Monetarna politika može malo da snizi devizni kurs, što otežava situaciju u drugim zemljama, ali i utiče na rast potrošnje kod kuće, što će podstaći tražnju uvoza iz drugih zemalja", ukazao je King

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: