Poljska još izbegava evrozonu

Odluku o terminu prelaska Poljske na evro trebalo bi da donese tek nova vlada nakon izbora 2015. godine

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 26.02.2013.

14:26

Default images

Na specijalnoj sednici vlade je dogovoreno da Poljska odabere oprezan pristup i prvo se pobrine da ispuni kriterijume iz Mastrihta, neophodne za ulazak u evrozonu a tek onda da odlučuje o datumu.

"Ispunjavanje kriterijuma iz Mastrihta vredi napora samo po sebi, nevezano za naš ulazak u evrozonu jer donosi koristi poljskoj privredi. Za privredu nema koristi od smišljanje nekakvih čudesnih glatkih načina ulaska u evrozonu bez toga da se vodi računa o javnom mnjenju, samo da se učvrsti nečija politička pozicija", kazao je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Komorovski je rekao da treba odustati od određivanja nekog roka do kada Poljska treba da pređe na evro.

"Bitno je da zajedničkim naporom uverimo Poljake da prihvate produbljivanje evrointegracije a ne da ih plašimo", kazao je Komorovski i dodao da će pokušati oko takvog opreznog puta u evrozonu da okupi i opoziciju.

"Treba ohladiti i entuzijazam onih koji misle da bi bilo najbolje da Poljska već sutra bude u evrozoni. Poljska smera u zonu evra, programirano, polako a cilj je bezbednost Poljaka. I privrede i svakog stanovnika", rekao je na zajedničkoj konferenciji sa Komorovskim i premijer Donald Tusk.

Po rečima poljskog premijera, izborna 2015, kada će Poljaci birati i novi parlament i novog predsednika zemlje, dobar je momenat da Poljska saopšti da je spremna i ispunila kriterijume, pre svega budžetskog deficita i da nema čega da se stidi pred drugim zemljama evrozone.

Ranije je poljski ministar finansija Jacek Rostovski potvrdio da očekuje da će stanje javnih finansija 2015. i 2016. godine omogućavati Poljskoj prelazak na evro.

Rostovski je, međutim, naglasio da će jednako važna biti procena da će ulazak u evrozonu za Poljsku biti od koristi i da joj neće doneti probleme kakve su imale neke druge, nedovoljno pripremljene članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: