Japan prodaje udeo u Japan tabaku

Japanska vlada planira da proda udeo u kompaniji Japan tobako za približno 967 milijardi jena (7,86 milijardi evra).

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

12:52

Default images

Kompanija je potvrdila da bi htela da otkupi svoje akcije za 250 milijardi jena.

Prihod od prodaje trebalo bi da pomogne vladi da pokrije troškove rekonstrukcije područja koje je u martu 2011. pogodio razorni zemljotres, a zatim i cunami, preneo je Blumberg.
Radi se o najvećoj ponudi državnih akcija od 2010. godine, kada je vlada prodala svoj udeo u osiguravajućoj kući Dai iči lajf inšurans za 8,34 milijardi evra.
Ministarstvo finansija u Tokiju ima u vlasništvu približno jednu milijardu akcija ili 50-procentni udeo u firmi Japan tobako, a od toga će trećinu ponuditi na prodaju.
Akcije tog proizvodjača duvana su prošle nedelje zaključene na 2.901 jen po akciji, što znači da je vrednost ponudjenih akcija približno 967 milijardi jena.
Od sredine novembra 2012, kada je japanska valuta počela da slabi, vrednost akcija Japan tobaka je porasla za čak 34 odsto, zahvaljujući većim prihoda iz inostranstva preračunatim u jene. Japan tobako više od 50 odsto profita iz poslovanja stiče u inostranstvu.
Kompanija je prošlog meseca povećala prognozu svoje dobiti za fiskalnu godinu koja završava 31. marta, na 330 milijardi jena, sa prvobitno očekivanih 318 milijardi. Obrazložila je to slabljenjem jena, što povećava njene prihode iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: