Mudis oborio rejting Britanije

Agencija "Mudis" je Velikoj Britaniji uskratila ocenu "AAA" i njene obveznice ocenila nižom ocenom "Aa1", zbog "slabih" izgleda za rast britanske privrede.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

10:00

Default images

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn je izjavio da odluka američke agencije Mudisda njegovoj zemlji ukine vrhunsku ocenu, "trostruko A", predstavlja oštro podsećanje na teret britanskog duga.

"Večeras nam je oštro ukazano na problem duga naše zemlje. To je jasno upozorenje svima koji smatraju da možemo izbeći rešavanje tog problema", rekao je Ozborn u saopštenju.

"Zbog te odluke udvostručava se naša odlučnost da sprovedemo plan oporavka. Nastavićemo rad na planiranom smanjenju deficita za jednu četvrtinu što će nam omogućiti veoma niske kamate i rekordno zapošljavanje".

Ozborn je priznao da je Britanija suočena s "velikim izazovima zbog višegodišnjeg povećanja duga" i dodao je da se stanje pogoršalo zbog "veoma slabe ekonomske situacije u Evropi".

"Nećemo okrenuti leđa našim problemima, prevazićićemo ih", zaključio je britanski ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: