Hong Kongu preti "balon nekretnina"

Hong Kong je predstavio nove mere za hlađenje uzavrelog tržišta nekretnina, posle upozorenja kineskog ministarstva na formiranje balona nekretnina u tom gradu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.02.2013.

12:46

Default images

Cene nekretnina u tom azijskom finansijskom centru, poznatom po visokim zakupninama, porasle su u proteklih nekoliko godina zbog rekordnih kamatnih stopa i dolaska bogatih ljudi sa kopnenog dela Kine koji su brzo kupovali kuće.

Vlada je prošle godine uvela nekoliko mera sa ciljem ograničavanja rasta cena nekretnina, uvodeći porez na imovinu od 15 odsto za strane investitore, ali su cene nastavile da rastu.

"Opasnost od stvaranja balona nekretnina raste", izjavio je kineski ministar finansija DŽon Cang i ukazao da su cene stanovanja porasle za 120 odsto od 2008. godine, dok su cene poslovnog prostora takođe zabeležile rast.

"Nastavićemo da pomno pratimo tržište i neću oklevati da uvedem dodatne mere, ukoliko se to pokaže za potrebno", rekao je Cang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: