Uzaludna nada: Evrozona još u krizi

Aktivnosti u privatnim kompanijama širom evrozone u feruaru su ponovo pogoršane, što ukazuje na produbljivanje krize i sve veći jaz između članica.

Svet

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 21.02.2013.

14:22

Default images

Preliminarni PMI indeks za proizvodni i uslužni sektor evrozone, koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, u februaru se spustio na 47,3 boda, sa 48,6 bodova u prethodnom mesecu.

Time se PMI čvrsto i dalje drži ispod nivoa od 50 bodova, odnosno u području pada aktivnosti.

Indeks PMI za uslužni sektor evrozone u februaru se spustio takođe za 1,3 indeksna boda, na 47,3 boda, i trenutno je na najnižem nivou u poslednja tri meseca. Odgovarajući indeks za proizvodni sektor skliznuo je na 47,8 bodova, što je njegov najniži nivo u dva meseca, sa 47,9 bodova u januaru.

Najnoviji pokazatelji navode na ocenu da je 17-člana regija na putu da u prvom tromesečju ponovno zabeleži pad aktivnosti i to četvrto tromesečje zaredom, premda bi procenjeni pad trebalo da bude slabiji u poređenju s četvrtim tromesečjem prošle godine kada su aktivnosti smanjene za 0,6 posto, uz očekivani pad između 0,2 i 0,3 posto, kazao je glavni Markitov ekonomista Kris Vilijamson.

U Markitu posebno upozoravaju na sve veće razlike unutar evrozone, naročito između Nemačke i Francuske, dve najveće ekonomije evrozone, među kojima je jaz trenutno najizrazitiji od 1998. godine kada su ovi podaci i počeli da se prikupljaju.

Dok su kompanije u Nemačkoj održale solidnu stopu rasta, francuske uslužne kompanije trenutno beleže najveći pad od početka 2009. i najniže tačke tadašnje velike recesije.

"Nemačka je na putu da ostvari ekonomski rast u prvom tromesečju, nakon pada od 0,6 posto u zadnjem tromesečju prošle godine, i to verovatno po stopi od čak 0,4 posto. Kriza u Francuskoj najverovatnje će se dodatno produbiti, čime bi se druga najveća ekonomija evrozone približila zemljama u rubnom pojasu evrozone i udaljilo od 'jezgra' koju tradicionalno čini s Nemačkom", dodao je Vilijamson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: