Merkelova strahuje od vađenja gasa

Nemačka kancelarka Angela Merkel sa oprezom gleda na opciju uvođenja revolucionarne metode hidrauličnog razbijanja škriljaca radi oslobađanja prirodnog gasa.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.02.2013.

18:37

Default images

Prema njenim rečima, bezbednost građana je osnovni razlog za brigu.

Tehnologija hidrauličnog lomljenja škriljaca, koja je omogućila ekspolataciju ogromnih rezervi nafte i gasa, "verovatno će omogućiti eksploataciju novog gasa u Nemačkoj", rekla je kancelarka.

"Za razliku od velikog prostora kakav su SAD, mi ovde živimo u veoma naseljenjoj zemlji", navela je Merkelova.

Vađenje gasa metodom hidrauličnog lomljenja škriljaca veoma je kontroverzna tema, zbog zabrinutosti oko životne sredine i zdravlja ljudi koji žive blizu lokaliteta gde se vrši razbijanje škriljaca. Ta metoda zabranjena je u Francuskoj od 2011.

U Nemačkoj je ministar za zaštitu životne sredine Peter Altmejer obećao da će pokrenuti donošenje zakona o metodi pre opštih izbora, predviđenih za 22. septembar.

"Moramo pažljivo da razmotrimo da li ta tehnologija može da bude upotrebljena kod nas. Za mene je najvažnije da ne postoji opasnost za ljude i životnu sredinu", insistirala je Merkelova, pozivajući na dijalog između kompanija, političara i građana pre donošenja bilo kakvih odluka.

Hidraulično lomljenje škriljaca, pokrenuto 2007, postalo je "zlatna groznica" 21. veka, donevši desetine milijardi dolara prihoda i stotine hiljada novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: