Kina: Mere štednje udaraju trgovce

Kineski dobavljači ajkulinih peraja, školjki, luksuznih pića ili drugih skupocenih stvari počeli su da osećaju posledice nakon zabrane na raskoš.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.02.2013.

17:50

Default images

Naime, novi sekretar partije Sji Đinping naredio je partijskim i državnim zvaničnicima da prekinu s raskošnim životom.

Tamošnje Ministarstvo trgovine je saopštilo da je posao snabdevača skupocenih namirnica u Pekingu opao za 35 odsto od kada je Sji izdao direktive pre dva meseca.

Tokom proslednje nedelje proslave lunarne Nove godine, prodaja supe od ajkulinih peraja u pekinškim hotelima opala je za 70 odsto, objavilo je ministarstvo. Prodaja supa od školjki i ptičjih gnezda pala je za 40 procenata.

Proizvođači skupih pića se takođe žale da im je prodaja opala, a neki su spustili cene i za 30 odsto, preneo je AP.

Na sastanku Politbiroa partije u decembru Sji je naredio da organizacije poseta visokih funkcionera i svečani dočeci po provincijama budu znatno skromniji.

Po novim instrukcijama nema više masovnih dočeka, maksimalno se izbegava zaustavljanje saobraćaja zbog funkcionera, pa je prepolovljeno i izveštavanje i slikanje tokom poseta i obilazaka po zemlji.

"Očistite tanjir"

On je kasnije pozvao ljude da budu mnogo štedljiviji i izbegavaju prekomerna trošenja, nakon čega je usledila kampanje "Očistite tanjir" gde je od restorana traženo da smanje sa rasipanjem hrane.

Njegovi pozivi na skromnost doveli su do utrkivanja medija u pozivima na racionalno korišćenje hrane i prestankom reklamiranja skupocenih predmeta kao što su satovi, retke markice i zlatan novac, koji su često povezivani sa korupcijom, a u narodu stvarali kulturu pogrešnih vrednosti.

Nakon poziva Sjia i preduzimanja mera štednje, vladini zvaničnici i državne kompanije su listom otkazivali do sada obavezne svečane bankete u luksuznim hotelima za kinesku Novu godinu.

Kampanja protiv trošenja se proširila takođe i na vojsku. Kineska Narodna oslobodilačka armija je izdala naredbu ove nedelje da se sa hranom racionalnije postupa i da se ostaci bolje koriste, prenela je agencija Sinhua.

U izveštaju se citira nova preporuka kojom se traži da se nepojedeni pirinač i druga jela ponovo prekuvaju i serviraju kao pirinač s jajima, dok ostaci povrća treba da se ukisele ili služe kao pređela.

Tom merom se zabranjuje naručivanje luksuznih jela za vojne prijeme i nedozvoljava hotelima koje drži vojska da propisuju koliko minimalno gost mora da potroši za neke događaje, navela je Sinhua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: