Katar opet hoće atinski aerodrom

Katar se ponovo uključio u trku za razvoj jednog od najvažnijih lokaliteta u okviru grčkog programa privatizacije, bivšeg atinskog aerodroma.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

15:27

Default images

"Katar je "potpisao ugovor o poverljivosti podataka i ipak će učestvovati u tenderu za Helinikon, to je važna vest", rekao je portparol grčke vlade Simos Kedikoglu.

Katari Diar, filijala Katarske investicione agencije (Qatar Investment Authority), povukao se iz tendera u januaru, pre nego što je grčki premijer Antonis Samaras posetio Dohu.

Preostala tri učesnika tendera su Elbin Kohin iz Izraela, London&emp iz Britanije i Lamda divelopment iz Grčke.

Bivši aerodrom Helinikon, kasnije pretvoren u park i kompleks u kome se održavao deo takmičenja u okviru Olimpijskih igara, jedan je od najatraktivnijih lokaliteta u prezaduženoj Grčkoj i prvobitno je stavljen na prodaju u decembru 2011.

Grčki mediji navode da vlada očekuje da će prodajom Helinikona, koji se nalazi osam kilometara južno od Atine, pribaviti najmanje pet milijardi evra. Grčka agencija za privatizaciju očekuje konačne tehničke ponude do jula 2013.

Grčka je prvobitno planirala da prikupi 50 milijardi evra prodajom ili izdavanjem državne imovine do 2015, da bi ta cifra kasnije spuštena na 19 milijardi.

Međutim, vlada u Atini je u oktobru prošle godine navela da do 2016. planira da privatizacijom prikupi svega 9,5 milijardi evra. Katar je najavio da će uložiti do milijardu evra u zajednički fond sa Atinom u cilju podsticanja recesijom pogođene grčke industrije.

Grčka je dugo pokušavala da privuče investicije iz Katara u svoj sektor nekretnina, da bi pokrenula posustalu građevinsku industriju, koja je tradicionalno jedan od glavnih pokretača privrednog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: