Španija izbegla "potop"

Predsednik Vlade Španije Mariano Rahoj rekao je da je u prvoj godini na vlasti uspeo da izbegne "potop" i da spusti budžetski deficit na ispod sedam odsto.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 20.02.2013.

15:39

Default images

On je najavio da će nastaviti reforme i mere za podsticanje zapošljavanja mladih.

Istorijske mere štednje koje su počele da se sprovode od kraja 2011. godine da bi se oporavila španska privreda "nametnute su jer nam je pretila propast", rekao je Rahoj.

"Počinjemo da vidimo put ka budućnosti", rekao je Rahoj i dodao da je put koji treba preći još dug i težak i da je " socijalna realnost užašno teška".

Španski premijer je rekao da će državni deficit 2012. biti "ispod sedam odsto" od BDP, posle 9,4 odsto koliko je iznosio 2011. To znači, kako je naglasio, da će biti nešto iznad cilja koji je odredio Brisel od 6,3 odsto ali ispod najcrnjih predviđanja u ovoj zemlji koja se nalazi u recesiji od kraja 2011.

Premijer je najavio da posle plana stednji od 150 milijardi evra u periodu od tri godine njegova vlada namerava da pokrene "drugu generaciju reformi" da bi podstakao zapošljavanje i aktivnosti malih firmi.

Te reforme imaće posebno za cilj podsticanje zapošljavanja mladih gde je stepen nezaposlenosti među onima starih između 16 i 24 godine prešao 55 odsto (26,02 odsto za celokupno aktivno stanovništvo).

Vlada podstiče firme da zapošljava mlade ispod 30 godina.

Prve mere štednje Rahojeve vlade uključivale su budžetske rezove u javnom sektoru, podizanje PDV-a od 1. septembra, smanjenje nadoknade za nezaposlene i rezove u sektorima zdravstva i obrazovanja i izazvale su socijalne proteste i sumnju u kapacitet zemlje da oporavi privredu.

Španija je ponovo zapala u recesiju u poslednjem tromesečju 2011. drugi put od kada je izbila kriza sektora nekretnina 2008. Završila je 2012. sa padom BDP-a od 1,3 odsto.

Vlada predviđa da će 2013. godine recesija da se nastavi i da će BDP biti u padu od 0,5 odsto, a da će početi da raste u 2014. dgodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: