Francuska veruje u Grčku

Francuski predsednik Fransoa Oland koji je toplo dočekan u Atini, istakao je da Francuska ima poverenje u Grčku.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.02.2013.

18:48

Default images

On je pozvao francuske preduzetnike da učestvuju u privatizaciji grčkih preduzeća.

Kako prenosi Rojters, atmosfera u kojoj je dočekan francuski predsednik u grčkoj prestonici u potpunosti je u suprotnosti sa novembarskom atmosferom tokom posete nemačke kancelarke Angele Merkel praćenom velikom protestima zbog nepopustljivog stava Nemačke.

"Ni jedan narod u Evropi nije bio na takvom iskušenju kao što je sada Grčka", istakao je Oland tokom zajednicke konferenciji za novinare u Atini sa grčkim premijerom.

Grčka je šestu godinu uzastopce u recesiji, a stopa zaposlenosti je dostigla 27 odsto.

"Danas grčki narod pati, jer mora da podnese teret sprovođenja teških struktrnih reformomi i uravnoteženja budžeta. Ali Francuska je još jednom stala u odbranu Grčke, u ime veće solidarnosti u Evrope", izjavio je Samaras podsetivši da je Grčka postala članica EU 1981. zahvaljujući francuskom insistiranju.

"U pitanju je budućnost cele Evrope, Francuska je još uvek ta koja se pita u pogledu politčke stvarnosti Evrope", dodao je grčki premijer. Ovakva podrška dolazi u trenutku kada Francuska jedva uspeva da uspostavi ravnotežu u EU između budžetskog balansa i privrednog rasta.
Oland je istakao da Francuska odbija bilo kakve mogućnosti izlaska iz evrozone, strahujući da bi dovođenje u pitanje integriteta monetarne zone moglo da dovede do sličnih spekulacija u pogledu i ostalih članica koje su najviše pogođene aktuelnom ekonomskom krizom.

Francuski predsednik je pozvao i ostala francuska preduzeća da učestvuju u procesu privatizavije u Grčkoj, u energetskom, saobraćajnom, železničko i vodoprivrednom sektoru.

"Francuska preduzeća biće spremna da odgovore na ponude privatizacije", dodao je Oland.

Predsednik Francuske je istakao da će francuska vlada preispitatati zahtev Grčke upućen francuskom Zavodu za penziono i invalidsko osiguranje da pomogne finasiranju u Grčkoj.

"Došao sam ovde kako bih posvedočio da Francuska ima poverenje u Grčku, poverenje koje će doprineti oživljavanju privrednog rasta", izjavio je Oland.

"Poverenje je sada ponovo uspostavljeno u evrozoni, a Evropljani će umeti da cene ulažene napore Grka", istakao je Oland, pozivajući na povratak poverenja investitora i potrošaca.

Samaras je istakao da Evropa podrazumeva jedinstvo i sintezu dodavši da se odnosi Grčke i Nemačke ne mogu poredeti sa francusko-grčkim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: