Preminuo osnivač Gasproma

U Moskvi je ove nedelje premino bivši direktor Gasproma Rem Vjahirev.

Svet

Izvor: Glas Rusije

Petak, 15.02.2013.

16:09

Default images

On je radio u petrohemiji 45 godina, a 90-ih godina napravio je najveću i najbogatiju kompaniju koja do danas ostaje jedan od glavnih izvora deviznih priliva u ruski budžet.

Rem Vjahirev je rođen 1934. godine u porodici učitelja. 1956. godine završio je Kujbiševski industrijalni institut u struci razrada naftnih i gasnih nalazišta.

Napredak u karijeri u ovoj oblasti brzo je ostvario. 1983. godine Vjahirev je postao zamenik ministra gasne industrije SSSR Viktora Černomirdina. Upravo oni su predložili i odbranili varijantu reformisanja gasne industrije posle čega je formirana kompanija Gasprom u aktualnom obliku.

Vjahirev i Černomirdin su početkom 90-ih predložili određeni model razvoja gasne industrije, koji se bitno razlikovao od modela razvoja naftne idnustrije. Kompanija Gasprom je bila pravni naslednik Ministarstva gasne industrije Sovjetskog Saveza. Vjahirevu je pošlo za rukom da sačuva jedinstveni proizvodni kompleks – i eksploataciju, i transport, i plasman. To očuvanje u zajedničkom proizvodnom lancu ova tri elementa bilo je upravo principijalno značajno i važno. 1992. godine Rem Vjahirev je zauzeo dužnost rukovodioca Gasproma. U njegovo vreme došlo je do akcioniranja kompanije. Odnosi koncerna sa evropskim potrošačima građeni su po strogom principu uzmi ili plati. Bili su zamišljeni projekti gasovoda Severni tok i Južni tok.

Vjahirev je bio veličanstveni inženjer, odlučan čovek i često je donosio možda rizične, ali kako je zatim pokazivala praksa, sasvim opravdane odluke. Zato ruska gasna industrija duguje njemu za svoj aktivan razvoj 90-ih godina. U postsovjetskom periodu upravo gasna grana je bila ono ostrvo stabilnosti u okeanu haosa koji je predstavljala ruska ekonomija.

Upravo ova grana je tada bila glavni donator ruske ekonomije. Ruski stručnjaci kaži da to što ekonomija Rusije nije doživela krah ogromna je zasluga Rema Vjahireva.

Gasprom je bio životno delo Vjahireva, a uspeh je on uspeo da postigne zahvaljujući neobičnom spoju ličnih i profesionalnih svojstava, kažu oni koji su poznavali Vjahireva.

"To je nemoguće učiniti – odvojiti njegova lična svojstva od profesionalnih. Zato što je živoe samo za posao. Da, on je nežno voleo decu i unuke, ali od jutra do večeri je sedeo na poslu – i subotom i nedeljom takođe. On se čitav predavao poslu. To je verovatno njegova glavna crta".

Sa dužnosti predsednika Gasproma Rem Vjahirev je otišao 2001. godine. Smenio ga je Aleksej Miler. Vjahirev nije ostao ni u politici. Nije mu bio potreban javni život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: