Evropo, testiraj meso!

Evropska unija pozvaće sve svoje članice da obave testiranje DNK proizvoda od govedine kako bi se utvrdilo da li sadrže konjsko meso, kaže komesar Tonio Borg.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

21:06

Default images

Ova preporuka je deo plana koji je sačinila Evropska komisija kako bi prevladala skandal s konjskim mesom koje je otkriveno u goveđim proizvodima u više evropskih zemalja, rekao je Borg na završetku hitnog sastanka u Briselu.

EU je sazvala hitan sastanak nadležnih ministara zbog skandala sa konjskim mesom koje već danima potresa Evropu.

Komesar Borg, koji je nadležan za pitanja zdravlja i zaštite potrošača, pohvalio je prethodno irsko predsedavanje Evropskim savetom što je za posle podne pozvalo ministre iz nekoliko zemalja kako bi se ovaj problem rešio.

Izveštaji da se u supermarketima širom Evrope prodaje konjsko meso lažno obeleženo kao goveđe izazvali su veliko uznemirenje građana, tim više nakon sumnji da su u aferu uljučene organizovane rumunske i italijanske kriminalne grupe.

U međuvremenu, i Norveška je saopstila da povlači smrznute proizvode kompanije Findus za koje se veruje da sadrže konjsko umesto goveđeg mesa.

Ova tema će se razmatrati i u petak, na sastanku Stalnog komiteta za lanac prehrane u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: