Afera meso trese Nemce i Švajcarce

Nemački zvaničnici prijavili su prvi sumnjiv slučaj pogrešno označenih mesnih proizvoda u toj zemlji, prenose agencije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

16:37

Default images

Ovo je još jedan slučaj u uslovima kada je skandal oko konjskog mesa, prodavanog kao govedina, uzdrmao čitavu Evropu.

Nemačka je kasno sinoć, putem evropskog sistema brzog upozorenja, obaveštena da postoje sumnje da su pogrešno označene smrznute lazanje unete u tu zemlju, prenosi agencija Frans pres.

Takve lazanje su isporučene makar jednom trgovcu u državi Severna Rajna-Vestfalija, na zapadu zemlje, čije vlasti u ovom trenutku utvrđuju da li je taj proizvod povučen iz prodavnica, saopštila je portparolka nemačkog ministarstva za zaštitu potrošača.

"Takođe mora biti utvrđeno da li se u tim proizvodima zaista nalazi konjsko meso", rekla je ona na vladinoj redovnoj konferenciji za štampu.

Zvaničnici u Severnoj Rajni-Vestfaliji ukazali su da je kontrolom dokumenata utvrđeno da su proizvodi došli od distributera iz Luksemburga, "koji je osumnjičen za kršenje propisa u obeležavanju konjskog mesa"

Ministri poljoprivrede Evropske unije pozvani su danas na hitan sastanak u Briselu, kako bi postigli jedinstven odgovor na aferu oko konjskog mesa, nakon što je Francuska postala druga članica EU, koja je posle Velike Britanije, pronašla konjetinu u proizvodima za koje je označneno da sadrže goveđe meso.

Međutim, u Velikoj Britaniji afera u vezi sa konjskim mesom nije jedina, na pomolu je i nova. Uprava lanca supermaketa Vejtroz najavila povlačenje zamrznutih junećih ćufti u kojima su pronađeni tragovi svinjskog mesa.

Panika i kod Švajcaraca

Švajcarski trgovački lanac Kop otkrio je konjsko meso u lazanjama koje proizvodi francuska kompanija Komižel, a koja se sada nalazi u centru evropskog prehrambenog skandala.

"U ovom trenutku ne možemo reći kolika je količina konjskog mesa u lazanjama", rekao je portparol Kopa AFP-u.

Grupacija Kop je nešto ranije danas izdala saopštenje u kome navodi da se odlučila za nezavisne istražitelje, usled zabrinutosti da bi proizvodi koji su označeni kao govedina mogli sadržati konjsko meso.

Ova kompanija, koja ima prodavnice samo u Švajcarskoj, saopštila je juče da povlači sve lazanje kompanije Komižel iz predostrožnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: