Sada svinjetina umesto govedine

Uprava lanca supermaketa Vejtroz najavila povlačenje zamrznutih junećih ćufti u kojima su pronadjeni tragovi svinjskog mesa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

13:11

Default images

Dok se u Velikoj Britaniji afera u vezi sa konjskim mesom prodavanog kao junetina još ne smiruje, na pomolu je nova.

Posle poziva agencije za prehrambene standarde u Velikoj Britaniji upućenog svim većim dobavljaćima mesa da sprovedu hitne testove svih govedjih proizvoda na prisustvo konjskog mesa, oglasio se lanac supermaketa Vejtroz, preneo je francuski list Eko.

Uprava Vejtroza je saopštila da povlači sva zamrznuta jela sa junećim ćuftama u kojima su pronadjeni tragovi svinjetine.
Britanska agencija za bezbednost hrane saopštila je juče da je zajedno sa britanskom policijom sprovela istragu u jednoj engleskoj klanici i irskoj fabrici za koje se sumnja su bili snabdevači junetinom za ćevape i hamburgere u kojima su pronadjeni tragovi konjetine.
Skandal je izbio 31. januara 2012. kada je gigant za brzu hranu Burger King otkrio je da su neki od njegovih proizvoda kontaminirani konjskim mesom.
Zatim je 16. januara irska agencija za sigurnost hrane objavila da su britanskim supermarketima isporučeni govedji hamburgeri s tragovima konjske DNK kada je iz prodaje povučeno 10 miliona pakovanja, da bi 4. februara bila prekinuta proizvodnja u još jednoj irskoj kompaniji za proizvodnju mesa.
Nakon svega, Agencija za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji naredila je svim britanskim firmama da testiraju svoje proizvode od govedjih preradjevina, pošto su pronadjene lazanje čak sa 99 posto konjskog mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: