Kina postala lider u trgovini

Kina je postala svetski lider u trgovini, prestigavši SAD koje su tu poziciju zauzimale praktično od kraja Drugog svetskog rata.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2013.

12:00

Default images

Ove podatke je objavila agencija Blumberg, pozivajući se na izveštaj američkog ministarstva trgovine i podatke kineske carinske službe.

Kina je lani ostvarila trgovinsku razmenu sa ostatkom sveta u vrednosti 3,87 biliona (hiljada milijardi) dolara, ili za oko 500 milijardi dolara više u odnosu na SAD.

Međunarodni eksperti su ranije predvidjali da će Kina preuzeti primat od SAD u trgovini, ali su procenili da se ta promena neće dogoditi pre 2016. godine.
Američka privreda je, mereno vrednošću ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), još uvek znatno jača nego kineska, ali prema većini meritornih Kina bi mogla da preuzme ekonomski primat već za desetak godina, ukoliko održi sadašnje visoke stope rasta.
SAD su, medjutim, u toku 2011. godine imale BDP u vrednosti većoj od 15 biliona dolara, dok je taj pokazatelj u Kini, prema zvaničnim podacima za prošlu godinu, bio bezmalo dvostruko manji - 8,3 biliona dolara.
Kina je, inače, postala vodeći svetski izvoznik 2009. godine, dok su SAD i dalje najveći planetarni uvoznik i lani su imale import u vrednosti 2,28 biliona dolara, dok je kineski uvoz u 2012. bio manji - 1,82 biliona dolara.
Proteklog meseca ekspanzija kineske trgovine je bila veća od očekivane, jer je eksport porastao za 25 odsto u odnosu na januar prošle godine, dok je uvoz uvećan po još većoj stopi - za 28,8 procenata.
Ubrzana ekonomska ekspanzija Kine počela počela je, nakon višedecenijske izolacije, u drugoj polovini sedamdestih godina prošlog veka.
U periodu 1978. do 2012. Kina je, naime, uspela da ostvari prosečan godišnji privredni rast od 9,9 odsto i zahvaljujući ogromnim investicijama i spektakularnom rastu spoljne trgovine postane druga po snazi svetska ekonomija, iza američke a ispred japanske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: