Ideje koje bi mogle da promene svet

Verovatno ste se nekada zapitali kako će svet izgledati kroz nekih 20 godina, i šta bi nam pomoglo da živimo u boljem okruženju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

14:26

Default images

Ekipa sajta Wired.com, odlučila je da se ozbiljno pozabavi ovom problematikom.

U obzir su uzeli niz trendova i trenutnih planova i pokušali su da predvide šta će nam predstavljati probleme za 20 godina i kako to unapred rešiti.

Stvoriti avione na struju

Foto: ilustracija (sxc.hu)
Avioindustrija već godinama pokušava povećati efikasnost goriva jer očekuju pravu "eksploziju" vazdušnog saobraćaja do 2031. a razlog je prvenstveno rast standarda u zemljama u razvoju.

Trenutno se nazire nekoliko potencijalnih rešenja, a o jednom od njih razmišlja NASA. Naime, njihova je ideja proizvesti avione s 50 posto manjom potrošnjom goriva, a napredniji navigacijski sistemii trebali bi skratiti trajanje letova. Što se kraćih udaljenosti tiče, u planu su električni avioni koji bi se punili na struju ili čak sunčevu energiju.

Napajanje planete mikro uređajima

Foto: sxc
Hari Grej, hemičar iz Kalteka, zajedno s kolegama radi na minijaturnim baterijama koji na jednoj strani imaju metalne okside, a na drugoj silikon. Metalni oksidi trebalo bi da upijaju Sunčevu svetlost kratke talasne dužine i prikupljenu energiju korise za razbijanje morske vode na kiseonik i protone.

Silikon bi upijao Sunčevu svetlost tzv. crvenu svetlost i kombinirali protone s elektronima. Proton u kombinaciji s elektronom stvara voodonik, a upravo bi on u budućnosti mogao biti korišten u proizvodnji pogonskih goriva. Ovaj bi se način mogao pokazati kao 10 puta efikasnija verzija fotosinteze, ali Gray tvrdi da se o uređaju većih proporcija neće moći govoriti još decenijama.

Wi-Fi u spreju

foto: sxc
Opterećenost mreža će rasti s brojem "pametnih" telefona i tableta, a ograničavanje pristupa nije rešenje. Dodatni problem stvaraju i slabo naseljena područja koja provajderi ne pokrivaju kvalitetnim signalom.

Međutim, rešenje bi mogla biti antena u Wi-Fi spreju na kojoj radi "Chattech Enterprises", a reč je o tečnosti ispunjenoj nano-kondenzatorima koji, kad se nanesu na uređaj, daleko kvalitetnije primaju signale stvarajući pritom mrežu jeftinih broadband Wi-Fi hotspotova.

Izgradnja dijamantskih nebodera

Dijamant je jedan od najtvrđih materijala poznatih čoveku. Potpuno je proziran, ne stvara trenje i izvrstan je provodnik topote. Neki su stručnjaci došli na ideju da bi upravo dijamant mogao zameniti čelik u izgradnji visokih poslovnih zgrada.

Naravno, problem je i dostupnost dijamanata, ali moguće je usavršiti tehnologiju kojom bismo znatno jeftinije proizvodili dijamante sa svrhom korištenja u građevini. Isto tako, primenjivost dijamanata nije ograničena na gradnju već i kod proizvodnje delova za avione i svemirske letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: