Desetine evropskih banaka pod lupom

Više desetina banaka su pod istragom regulatora zbog manipulacije Euriborom i Liborom, međubankarskim kamatnim stopama.

Svet

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

11:00

Default images

Neke banke bi mogle biti primorane da ostanu u odborima koji određuju međubankarske kamatne stope kao što je Euribor da bi se osigurala pouzdanost datih stopa, ako bude odobren nacrt zakona koji će Evropska unija predstaviti kasnije ove godine, kao vid reakcije na skandale oko manipulacije tim stopama.

Kravljevska banka Škotske je ove sedmice postala treća banka koja je kažnjena zbog učešća u nameštanju Libora, nakon britanskog Barkliza i švajcarskog UBS-a.

"Evropska komisija će u drugom tromesečju 2013. godine predložiti novi zakon o određivanju međubankarskih kamatnih stopa“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Michel Barnier.

"Sve banke koje razmatraju da se povuku iz odbora trebalo bi da uzmu u obzir da bi se od njih moglo zahtevati da se vrate.“

Skandal oko kamatnih stopa i neizvesnost oko načina njihovog određivanja podstakao je pet banaka, BayernLB, Rabobank, Raiffeisen, DekaBank i Citi, da se povuku iz odbora koji pomaže u određivanju Euribora, čime je broj banaka koje učestvuju u odboru smanjen na 39.

Regulatori strahuju da će, ako manje banaka bude učestvovalo u određivanju stopa, one biti manje pouzdane i podložnije manipulacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: