Venecuela devalvirala svoju valutu

Venecuelanska vlada saopštila je da je devalvirala svoju valutu bolivar, što bi moglo da dovede do novog povećanja cena.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 09.02.2013.

10:33

Default images

Fiksni kurs je s 4,5 bolivara za dolar promenjen na 6,3 bolivara za dolar.

Analitičari su u prethodnim mesecima predviđali devalvaciju, mada je bilo neizvesno da li će vlada to uraditi dok je predsednik Ugo Čaves na lečenju na Kubi.

Čavesova vlada prethodno je devalvirala bolivar 2010. Venecuela ima fiksni kurs od 2003. i za poslovanje, plaćanje uvoza i putovanja u inostranstvo potrebno je podneti zahtev za dolare od vladine agencije.

Fiksni kurs i kontrola vlade je ogrančila dostupnost dolara po zvaničnom kursu, ali je na crnom tržištu vrednost bolivara znatno opala - nedavno se bolivar menjao i za više od četiri puta od zvaničnog kursa.

Odluka o devalvaciji je objavljena pošto je centralna banka Venecuele saopštila da je u januaru inflacija na godišnjem nivou povećana na 22,2 odsto sa 20,1 odsto krajem 2012. godine.

Venecuela, koja je veliki izvoznik nafte i članica OPEK-a, poslednjih godina ima najveću zvaničnu inflaciju u Latinskoj Americi, zbog nestašice osnovnih namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: