Skrenuli tok reke da isele meštane

Radnici jedne građevinske kompanije u Kini skrenuli su tok reke i opkolili vlasnike kuća koji su odbijali da se isele iz drevnog sela.

Svet

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

12:22

Default images

Ovo bi mogao biti jedan od najeksrtemnijih slučajeva gde kineske vlasti vrše pritisak na stanovnike čiji su domovi na putu razvojnih projekata.

Kada se progamerima u Iangaji, u pokrajini Guangdong , smučilo da pregovaraju sa lokalnim vlasnicima kuća oko izgradnje poslovnog kompleksa, uzeli su stvar u svoje ruke.

Oni su naime pomoću buldožera skrenuli tok reke, tako da su bukvalno opkolili domaćine koji su odbijali da napuste selo tražeći veću nadoknadu za gubitak svojih domova.

"Rov je dubok kao čovek i dvostruko širok. Oni su nam jasno rekli da ukoliko želimo da ostavimo kuće, moramo izaći pre nego što završe krug ", rekao je jedan stanovnik .

"Već su odsekli dotok električne energije i sveže vode, a mi se borimo da preživimo. Ali nećemo ih pustiti unutra Ako oni mogu da izgrade reke, mi možemo graditi mostove", dodao je on.

U selu, sa istorijom od preko 900 godina , živi preko 1.400 porodica sa više od 4.000 stanovnika.

Projekat rekonstrukcije je počeo 2010, ali moraće da se suspenduje na dve godine jer neki vlasnici kuća i dalje odbijaju da prihvate nadoknade za domove. S druge strane 99 odsto seljana su premešteni nakon potpisivanja sporazuma sa programerima.

"Ponudili su im nove domove, šta im još možemo dati? Svako drugi bi prihvatio a ti ljudi stoje na putu napretka ", rekao je portparol kompanije..

Lokalni zvaničnici obećali su da će nastaviti pregovore..

"Obe strane pribegavaju ekstremnim merama. Moramo da nađemo drugi način ", rekao je jedan.

Ovo nije prvi slučaj da se vlasnici kuća sukobljavaju sa vlastima zbog građevinskih projekata. Podsetimo na slučaj bračnog para čija je kuća bila predviđena za rušenje jer je na tom mestu planirana izgradnja autoputa, nakon odbijanja da se iseli, naterao je kineske vlasti da put izgrade oko kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: