Švedska: Porez na meso i ekologija

Švedska uprava za poljoprivredu preporučila je uvođenje poreza na meso kako bi se smanjila potrošnja, a time i ekološke posledice proizvodnje mesa.

Svet

Izvor: Beta, EurActiv.rs

Četvrtak, 24.01.2013.

15:27

Default images

U Upravi smatraju da bi takva dažbina trebalo da se uvede širom Evropske unije, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Svaki Šveđanin pojede u proseku 87 kilograma mesa godišnje, pri čemu su najpopularniji teletina i govedina. Pre 20 godina prosečno se u Švedskoj trošilo pedesetak kilograma mesa godišnje.

Potrošnja mesa u EU je oko proseka koji se beleži u Švedskoj. U Srbiji, prema podacima Privredne komore Srbije, godišnje se troši prosečno 55 kilograma mesa po stanovniku, što je desetak kilograma manje nego pre 20 godina.

Eksperti iz švedske vladine službe poručili su da veća konzumacija povrća pozitivno utiče na čovekovu okolinu i zdravlje ističući da "dobrovoljne akcije (na planu smanjenja potrošnje mesa) treba da prati državna politika".

"Potrošači treba da doprinesu održivosti proizvodnje hrane izbegavanjem mesa koje je najgora namirnica kada je reč o održivosti", ističe se u ekspertskom izveštaju "Održiva potrošnja mesa: Šta je to? Kako da stignemo do nje?".

U Švedskoj upravi smatraju da dobrovoljne akcije potrošača i kompanija verovatno neće biti dovoljne da se dostignu utvrdjeni ekološki i klimatski ciljevi i zato kao moguće rešenje predlažu da se meso posebno oporezuje, ne samo u Švedskoj, već i u EU.

"Propisi, ekološki porezi i subvencije mogu da vode u dobrom pravcu. Medjutim, ključno je da to bude na medjunarodnom nivou ili rizikujemo da se proizvodnja izmesti negde gde je poresko opterećenje manje a ne tamo gde je proizvodnja održiva", istakla je direktorka odseka za tržište u Upravi Gabrijela Kalin (Gabriella Cahlin).

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu i potpredsednica poljoprivrednog komiteta u Parlamentu Marit Paulsen ocenila je da je izveštaj "pametan i razuman", ali nije otišla toliko daleko da podrži ideju uvodjenja poreza na meso, preneo je Euraktiv Srbija.

Ekolozi tvrde da rastuća potrošnja mesa u svetu, posebno u zemljama koje beleže brz privredni rast, negativno deluje na vodu i zemljište i doprinosi povećanju emisije gasova koji izazivaju efekte staklene bašte.

Evropska komisija prognozira da potrošnja mesa u EU po stanovniku neće biti mnogo povećana do 2020. Komisija očekuje dalji rast potrošnje piletine i svinjetine i blago smanjenje potrošnje govedine, ovčetine i jagnjetine.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, najveći potrošač mesa po stanovniku u svetu je Luksemburg a slede SAD.

Medju vodećim potrošačima mesa na globalnom nivou su i Španija, Austrija, Danska, Irska, Portugalija i Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: