Papa, ofšor i Musolinijevi milioni

Vatikan je koristio "ofšor blagodeti" kako bi zgrnuo bogatstvo od oko 680 miliona evra i pokupovao luksuzne lokale u Londonu, Parizu i Ženevi, piše "Gardijan".

Svet

Izvor: B92, "Gardijan"

Utorak, 22.01.2013.

12:36

Default images

Retko ko bi prilazeći pored Bulgarija u elitnom Nju Bond stritu, jednoj do najskupljih ulica sveta, pomislio da radnja čuvenih juvelira ima veze sa papom.

Ipak, baš taj lokal je jedan od mnogih u vlasništvu "iznenađujuće tajnog komercijalnog carstva Vatikana", koje je potpomognuto milionima Benita Musolinija, navodi britanski list.

Brojne nekretnine Svete stolice zamaskirane su komplikovanom ofšor mrežom kompanija, a bogatstvo je raslo godinama - inicijalni kapital stigao je 1929. godine i to od Musolinija.

"Od tada pa do danas, položeni novac je rastao i dostigao sadašnjih 680 miliona evra. U trenutku kada je svetski 'balon' stizao do tačke pucanja, Vatikan je potrošio skoro 20 miliona evra na lokale u Londonu, stambene komplekse u Parizu i u Švajcarskoj", piše "Gardijan".

List, navodeći imena kompanija iza kojih se krije Vatikan, piše da su zapanjujući napori koji se ulažu kako bi svi poslovi i "Musolinijevi milioni" ostali tajni.

Pisma novinara lista upućena velikim akcionarima kompanija koja stoje iza kupovine, a koji su "poznati kao katolički bankari", ostala su bez odgovora, a predstavnici za štampu su samo rekli: "Potvrđujemo da nemamo odobrenje klijenata da dajemo bilo kakve informacije".

Ipak, kako piše "Gardijan", stare arhive otkrivaju komplikovane veze preduzeća, nasleđa, kupovine, transakcije i načine na koji je kapital prelazio iz firme u firmu, a izveštaj Saveta Evrope o finansijama Vatikana jasno pokazuje da papin bankar Paolo Menini trenutno upravlja aktivom vrednom 680 miliona evra.

"Gardijan" navodi da je tokom Drugog svetskog rata i u godinama posle njega bilo razumljivo kriti poreklo novca i njegove tokove, ali da je nejasno zašto Vatikan to čini i nakon što je 1999. godine reorganizovao svoju finansijsku strukturu.

List se obratio i papinom predstavniku u Londonu sa pitanjem zašto se insistira na tajnosti u vezi sa investicijama u nekretnine.

"U skladu sa tradicijom ćutnje, dobili smo odgovor od portparola da nuncije nema komentar", piše "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: