London EU: Prihvatite GMO

Britanski ministar za poljoprivredu Oven Paterson se založio za ubrzanje procesa odobravanja genetski modifikovanih (GM) useva u Evropskoj Uniji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2013.

16:01

Default images

Prema njegovim rečima, GM usevi nude "neosporne koristi", uključujući manje korišćenje pesticida i dizela.

Paterson je upozorio da zbog jakog otpora javnosti većeg dela EU biotehnološkim usevima, Unija sve više zaostaje na ovom polju, prenosi Rojters.

Mejrid Mekginis, član poljoprivrednog komiteta evropskog parlamenta, je napomenula da lobiranje protiv GM useva poslednjih nekoliko godina slabi, ali da je protivljenje i dalje znatno.

Ministar Paterson ističe da GM usevi ne predstavljaju nikakvu novu zastrašujuću tehnologiju, već nešto što se primenjuje u velikom delu sveta. On je izneo podatak da je GM useve u 2011. gajilo 16 miliona poljoprivrednika u 29 zemalja sveta.

Paterson je naveo da, na primer, vrsta GM pirinča, poznata pod nazivnom "zlatni pirinač", može da spreči da 400.000 do 500.000 mladih osoba oslepi.

Ovaj pirinač je genetski modifikovan tako da neutrališe manjak vitamina A, od kojeg pate milioni dece i trudnica, što može da dovede do nepovratnog slepila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: