Rusija će olakšati strana ulaganja

Ruska vladina komisija za kontrolu realizacije stranih investicija razmotriće nacrt zakona o liberalizaciji inostranih ulaganja u ruska strateška preduzeća.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

15:00

Default images

"Zakonskim projektom se, izmedju ostalog, ukida neophodnost da strani investitori, koji već poseduju najmanje 75 odsto osnivačkog kapitala neke ruske kompanije u sektoru prirodnih resursa, preliminarno dobijaju dozvolu nadležnih državnih službi", izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

On je pojasnio da strani vlasnici takve količine akcija ionako imaju pravo pune kontrole preduzeća i donošenja bilo kakvih odluka, uključujući odluku o prestanku rada preduzeća, prenela je agencija Prajm-Taš.
Stranim investitorima se takođe daje mogućnost podnošenja zahteva za produženje važnosti odluke vladine komisije o preliminarnom odobrenju poslovnog aranžmana.
Medvedev je obrazložio da je cilj tih mera da podstaknu strane firme na realizaciju novih projekata i veća ulaganja u strateške delove ruske ekonomije.
On je ukazao da je Rusija napredovala osam mesta na listi "Svetske banke" po uslovima poslovanja i da se sada nalazi na 112. poziciji, dok je po visini poreskih stopa na 64. mestu.

Vlada Rusije je ranije odobrila paket mera čiji je cilj olakšanje pristupa stranim investitorima u strateške sektore ruske ekonomije. Postoje 43 sektora u ruskoj ekonomiji kojima je za strane kompanije zabranjen pristup.
Prvi čovek ruske Antimonopolske komisije Igor Artemjev je rekao da je ideja da se ta lista smanji, ali nije precizirao koji će sektori biti otvoreni za strane investitore.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2009, u vreme kada je bio premijer, obećao da će vlada doneti mere za liberalizaciju zakona o stranim investicijama u strateške sektore ruske ekonomije.
Antimonopolska komisija koja obavlja kontrolu nad stranim investicijama je do sada primila oko 300 zahteva stranih investitora za kupovinu akcija ruskih strateških kompanija.
Putin je ukazao da je neophodno eliminisati zaobilaženje zakona kojim se omogućuje pojedinim učesnicima u ekonomskim aktivnostima da izbegnu dobijanje odobrenja za transakcije u strateškim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: