Šta kada Kinezi "otkriju" Evropu?

Nemačka je omiljeno tržište kineskih investitora, što potvrđuje podatak da je gotovo svaki treći kineski poslovni poduhvat u Evropi vezan za Nemačku.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

12:17

Default images

U trci za investitorima iz Kine, Nemačka je pretekla svog velikog konkurenta, Veliku Britaniju.

Svaki peti evro koji su kineski investitori uložili u evropska preduzeća tokom 2011, slio se u Nemačku, kažu analitičari Društva za ispitivanje privrede „Prajsvoterhaus-Kupers“. Kinezi su uložili ukupno oko 16,6 milijardi evra, prenosi Dojče Vele.

Prema podacima, investitori sa Dalekog istoka su prošle godine delimično ili potpuno kupili 61-no evropsko preduzeće. A to je više nego ikada ranije. Isti trend nastavio se i u 2012. Samo u prvom kvartalu ove godine, 32 firme prešle su u azijske ruke, a sa udelom od 28 procenata, Nemačka ponovo zauzima prvo mesto.

Najzapaženiji poslovni poduhvat te vrste sigurno je bio preuzimanje nemačkog proizvođača pumpi za beton „Pucmajster“ (Putzmeister) od strane kineskih konkurenata „Sani hevi industri“ (Sany Heavy Industry). To je do sada najveća pojedinačna investicija Kineza u Nemačkoj, vredna 525 miliona evra.

Ipak, "u Nemačkoj još nema megainvesticija“, kaže Jens-Peter Oto, upravnik Kineske poslovne grupe u „Prajsvoterhaus-Kupersu“. Investicije u inostrana preduzeća za sada ostaju u oblasti sirovina i energije.

"Međutim, malo tih investicija namenjene su Evropi, uglavnom odlaze u Afriku, Rusiju, Ameriku i Kanadu“, kaže Oto. Drugim rečima: Kinezi tek treba da otkriju Evropu. Nemačka je njihovo omiljeno tržište, po Otovom mišljenju, zbog industrije automobila i mašina, kao i visokog tehničkog kvaliteta proizvoda.

Kinezima takođe odgovara povezivanje sa poznatim firmama, poput „Pucmajstera“, jer od njih mogu da bi nauče o procesu proizvodnje i uđu na evropska tržišta.

Finansijska i privredna kriza, koja je teško pogodila Evropu, za investitore iz Azije bila je odlična poslovna šansa.

"2008. i 2009. godine, kada je su u Nemačkoj stvari krenule nizbrdo, mnoga nemačka preduzeća zapala su u finansijske teškoće. I Kinezi su iskoristili tu priliku“, kaže Jens-Peter Oto.

U teškoćama su uglavnom bila preduzeća srednje veličine, koja su u Nemačkoj u 95 odsto slučajeva u porodičnom vlasništvu. Porodične i druge veze između vlasnika i zaposlenih pružaju više sigurnosti i bolju motivaciju za rad. Da li će se te prednosti izgubiti ako Kinezi preuzmu kormilo?

Teoretski, to dolazi u obzir, kaže ekspert za Kinu Oto: "Ali mi uočavamo da su Kinezi u procesu rukovođenja dosta uzdržani. Za sada ne možemo da tvrdimo da će postojeća kultura rada biti uništena.“

Ukupan iznos direktnih kineskih investicija u Nemačku još je neznatan. 2010. bio je ispod jedne milijarde evra. Direktne investicije Japana bile su 15 puta veće, konstatuje nemački radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: