Svađa u vladi oko budžeta EU

Koalicioni partneri u austrijskoj vladi, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), nisu saglasni oko delovanja u vezi budžeta EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

11:14

Default images

Razlog nesuglasica je taj što se u budžetu više ne nalaze povlastice za Austriju.

Zvanično je kancelar i lider SPO Verner Fajman posle sednice vlade izjavio da su "oni koji negiraju da će uplate iz Austrije rasti ili iz opozicije ili šarlatani“.

Vicekancelar, šef diplomatije i lider OVP Mihael Špindeleger, naime, u više navrata je najavio da će zvaničan Beč uložiti veto na budžet EU, jer se u njemu ne nalaze povlastice koje je Austrija imala do sada, što bi uvećalo uplate za oko 40 odsto.

Zbog takvog stava koalicionog partnera kancelar je "pobesneo", kako prenosi štampa, pozivajući se na neimenovane članove vlade.

"Čak iako budemo dobro pregovarali moraćemo da računamo sa povećanjem uplata za oko 400 miliona evra. Zbog čega pretnje vetom“, rekao je Fajman svom koalicionom partneru.

"Sve to znam, ali onda moramo na proleće usvojiti novi budžet štednje”, odgovorio mu je Špindeleger.

Fajman nije želeo da prihvati taj odgovor Špindelegera napadajući ga za obećanja da će vlada usvojiti povećanje dotacija građanima koji moraju da putuju na posao iz jednog u drugi grad.

SPO je čak zapretila OVP da neće prihvatiti usvajanje mere štednje za penzionere.

Kancelar je istakao da su mu rađe izjave ministarke finansije Marije Fekter koja obećava građanima pare iz budžeta od izjava u vezi EU "za koje je navikao da dolaze samo iz Slobodarske partije (FPO), a ne neke evropske stranke“.

Špindeleger i pored ove svađe na sednici vlade ostaje pri svom stavu.

On je u svom govoru o EU, koji je održao juče, rekao da očekuje da će kancelar uložiti veto na budžet EU ukoliko on ne bude sadržao povlastice i podsticaj za ruralni region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: