Rusija: Stranci mogu da budu piloti

Rusko ministarstvo saobraćaja je, posle dugih rasprava, najzad dozvolilo da strani piloti mogu da rade u ruskim aviokompanijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.11.2012.

12:03

Default images

Avioprevoznici računaju da će to pojačati konkurenciju među pilotima i dati aviokompanijama mogućnost da se razvijaju, ne povećavajući cene karata zbog manjka pilota.

Generalni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev je više puta izjavljivao da ta aviokompanija, kao i ceo sektor, osećaju veliki deficit pilota i aktivno je pozivao da se dozvoli da u ruskim avokompanijama rade bar piloti koji su državljani zemalja Zajednice Nezavisnih Država.

Rusko ministarstvo saobraćaja je odlučilo da ide još dalje i pristalo da u ruskim aviokompanijama rade piloti ne samo iz ZND, već i iz drugih zemalja, mada još u martu 2012. nije bilo spremno da pusti pilote čak ni iz ZND.

Sada je priznalo da problem nedostatka pilota ne može da reši program za obuku pilota koji je predvidjao da u 2012. bude obučeno dodatnih 500, a u 2013. još 600 pilota, prenela je agencija RIA novosti.

U Rusiji je u 2011. je diplomu pilota civilne avijacije steklo ukupno 2.483 polaznika , ali u aviokompanijma ističu da su potrebne godine da mladi piloti postanu sposobni da komanduju vazduhiplovima, dok su sada potrebe za njima izuzetno velike.

Zamenik generalnog direktora Aeroflota Igor Čalik je ukazao da toj aviokompaniji samo za avione A-320, kojih ima u eksploataciji ukupno 80, nedostaje 140 pilota. Prema prognozi ministarstva saobraćaja, rast putničkog prevoza u Rusiji će u 2012. iznositi 13,5 odsto, na oko 73 miliona putnika. U ministarstvu ističu da je bezbednost letova direktno povezana sa manjkom pilota.

Deficit letnog osoblja takođe dovodi do porasta cena avionskih karata, budući da kompanije privlače pilote većim zaradama, a zaoštrena konkurencija je dovela do toga da su njihove plate dostigle apsurdne visine, a svi ti troškovi se prenose na putnike.

Generalni direktor "Aeroflota" je često izjavljivao da na zaradama ruskih pilota mogu da zavide njihove inostrane kolege. Glavni piloti "Aeroflota" zarađuju od 250.000 do 450 .000 rubalja (8.000 do 14.250 dolara).

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će Državna duma do kraja ove godine usvojiti sve zakone kojima se dozvoljava stranim pilotima da rade u ruskim avioprevoznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: