U Nemačkoj se sve više pere novac

Broj slučajeva pranja novca koji su prošle godine prijavljeni nemačkim istražnim organima veći je za 17 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 30.10.2012.

12:49

Default images

Prema podacima Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) i Saveznog ureda za finansijski nadzor (BaFin) koje prenose mediji, 2011. su istražne vlasti razmatrale 13.000 prijava zbog sumnje da se u Nemačkoj "prao" kroz kriminal "zaradjeni" novac iz inostranstva.

Ovo je najveći broj ovakvih slučajeva od kada je 1993. usvojen zakon o suzbijanju pranja novca.

Najviše je porastao broj slučajeva u kojima privatna lica svoje bankovne račune stavljaju na raspolaganje za pranje novca. No, slično je primećeno i na tržištu nekretnina, medju vlasnicima restorana i kockarnice sa automatima.

Prema navodima stručnjaka za suzbijanje pranja novca koje citira štampa, najviše "prljavog" novca u Nemačku dolazi iz Italije, ali i iz organizovanog kriminala Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Ključni problem, prema oceni Saveza nemačkih kriminalističkih inspektora, u Nemačkoj su kockarnice sa automatima koji rade na žetone.

Od 2006. se broj tih lokala sa automatima učetvorostručio, obrt se u toj branši povećao za 40 odsto. Istražne vlasti smatraju da deo vlasnika ovih lokala manipuliše automatima, da bi ilegalni novac "prebacili" u normalni platni promet.

Prema obazrivim procenama koje prenose mediji, kriminalne grupe u Evropi obrću godišnje 135 milijardi evra, a Nemačka, kako se navodi, slovi kao "Eldorado za pranje novca".

Procene OECD-a govore da se u Nemačkoj godišnje izmedju 43 i 57 milijardi evra prljavog novca "provuče" kroz firme. Vlasti uspeju da zaplene najviše pola procenta od toga - oko 170 miliona evra.

U Italiji se, pak, godišnje zapleni oko 1,3 milijarde prljavog novca, a samo na Siciliji je u posledenje tri godine zaplenjeno 4,5 milijardi.

Istražne vlasti koje citiraju nemački mediji ukazuju da pranje novca u Nemačkoj raste delom i zato što italijanska policija primenjuje izuzetno oštre mere protiv mafije kada je reč o pranju novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: