Bankrot crnog londonskog taksija

Jedinstveni proizvođač klasičnih crnih londonskih "kebova" (taksija) - britanska kompanija "Manganiz bronz holdings PLC" objavio je bankrotstvo.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.10.2012.

12:15

Default images

Kako prenosi Vol strit džornal, bankrot je posledica neuspeha pregovora o restrukturalizaciji duga s bankama.

Za privremenog upravnika narednih dana će najverovatnije biti postavljen "Prajsvoterhauskupers".

Finansijski krah kompanije koja je donedavno isporučivala 73 odsto svih taksi vozila u britanskoj prestonici, započeo je ranije ovog meseca, opozivom 400 novih automobila modela TX4, pošto je utvrđen problem sa upravljačem.

Od 2009. godine "Manganiz bronz" proizvodi taksije uz korišćenje komponenti izrađenih u zajedničkom preduzeću sa kineskim "Džilijem" koji je takodje i veliki akcionar u britanskoj firmi.

U periodu januar-jun kompanija je napravila gubitak pre oporezivanja od 3,6 miliona funti (4,4 miliona evra), u odnosu na 2,4 miliona funti u istom periodu prošle godine. Istovremeno, prihodi su smanjeni za 11,3 odsto na godišnjem nivou, na 34,3 miliona funti.

U prvom polugodištu ove godine kompanija je prodala 1.081 automobil, od kojih samo 577 u Velikoj Britaniji, što predstavlja pad prodaje za 22,9 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2011. godine i još 504 na medjunarodnom tržištu, što je rast za 6,4 odsto.

"Manganiz bronz" je osnovana 1899. godine i u početku je isporučivala elise za brodove, a taksije je počela da proizvodi 1958. godine, u saradnji za kompanijama "Karbodis" i "Ostin".

Spoljašnji izgled poslednjeg modela kompanije TX4 podseća na prvi, klasičan model iz 1958. godine FX4.

Do 2008. godine "Manganiz bronz" je bio jedini snabdevač londonske taksi službe jer su samo njegovi automobili ispunjavali stroge uslove od kojih je glavni da radijus okretanja nije veći od 7,5 metara.

Pre četiri godine "Dajmler" je počeo da proizvodi minivan "mercedes-benc vito" koji je postao drugi automobil korišćen kao taksi na ulicama Londona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: